Prăjitură cu nucă, rom și ciocolată (de post/ fără zahăr adăugat)


Inspirația acestei rețete vine de la o prăjitură de-a mamei mele care se numește Sue Ellen. Cei care ați văzut serialul Dallas știți despre ce personaj e vorba. I-am făcut însă atâtea modificări, că până la final aproape că nu mai semăna deloc cu prăjitura mamei mele. Un lucru însă a rămas neschimbat, acea aroma de nucă și rom care îți învăluie simțurile.

Eu am decis să împart blatul în trei foi pe care să le suprapun. A ieșit astfel o prăjitură înaltă care, tăiată în diagonală, avea mai mult forma unei felii de tort decât a unei prăjituri. Dar să nu ne mai lungim cu vorba și să purcedem cu rețeta.

Ingredinte:

Blat:

  • 340 ml băutură JOYA proteică cu migdale
  • 300g făină alba 000
  • 2 linguri oțet mere
  • 90 ml ulei de cocos topit
  • 160g xylitol (zahăr de mesteacăn)
  • 7g praf de copt
  • 4,3g bicarbonat de sodiu alimentar
  • 5g extract natural de vanilie
  • un praf sare

Crema 1- de ciocolată:

  • 300ml cremă cocos pentru frișcă
  • 270g – 3 buc. x 90g ciocolată neagră 60% cacao *
  • 1-2 linguri esență rom
  • suplimentar: 2-3 linguri îndulcitor (în funcție de ciocolata folosită)

Crema 2 – de nucă:

  • 300g nucă măcinată
  • 250ml apă
  • 6-10 linguri îndulcitor (după gust, în funcție de îndulcitorul folosit)
  • 2 linguri esență rom
  • 2 linguri din crema 1 – de ciocolată
  • 60g biscuiți fără zahăr

Decor:

  • ciocolată rasă
  • fructe de physalis

Mod de preparare:

Blat:

Amestecați băutura @Joyaworld cu cele 2 linguri oțet. Asteptați 10 minute, după care adăugați și uleiul și extractul de vanilie.

Amestecați ingredientele uscate: făina, îndulcitorul, praful de copt, bicarbonatul și sarea.

Combinați ingredientele uscate cu cele umede, cu mișcări cât mai ușoare și ample. Nu exagerați cu amestecatul pt a obține un blatul cât mai pufos.

Tapetați tava de la aragaz cu hârtie de copt și întindeți aluatul pe o suprafață de 38 x 33 cm în strat subțire (ca la o ruladă). Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la 180 Grade Celsius timp de 17 minute (sau până când blatul este copt și arămiu la suprafață). Timpul poate să difere în funcție de cuptor și dimensiunea tăvii.

Scoateți blatul și lăsați-l să se odihnească pentru aproximativ 10 minute, după care scoteți-l cu grijă pe grătarul de la aragaz. Așteptați să se răcească complet.

Crema 1 – de ciocolată:

Într-o tigaie antiaderentă înfierbântați bine crema de cocos (NU trebuie să fiarbă). Turnați-o peste ciocolata rasă mărunt și așteptați 5 minute. Omogenizați compoziția, asigurându-vă că ciocolata s-a topit complet. Adăugați și puțin îndulcitor pudră, în funcție de cât de dulce este ciocolata folosită.

Lăsați crema să se răcească complet la temperatura camerei, după care dați-o puțin la frigider (crema trebuie să fie încă maleabilă).

Mixați crema pt câteva minute (nu exagerați). Ea își mărește ușor volumul și se deschide la culoare.  Adăugați și esența de rom și amestecați.

*Notă: cantitatea de ciocolată folosită la cremă poate să difere (între 250g și 270g), în funcție de procentul de cacao și de calitatea cremei de cocos.

Crema 2 – de nucă:

Adăugați apa, îndulcitorul și nuca măcinată într-o crăticioară antiaderentă. Fierbeți-le până când nuca se îngroașă și apa se absoarbe complet. Amestecați în permanență.

Lăsați crema de nucă să se răcească complet.

Când crema s-a răcit, adăugați 2 linguri din crema de ciocolată, biscuiții mărunțiți și esența de rom.

Asamblarea:

Tăiați marginile blatului pentru a le îndrepta. Împărțiți foaia subțire de blat în trei părți egale. O să obțineți trei foi de aproximativ 12 x 33cm pe care o să le suprapuneți.

Ordine asamblare (de jos în sus):

  • Foaie blat
  • Cremă nucă (puțin peste ½)
  • Foaie blat
  • Cremă ciocolată (3/4 din ea)
  • Foaie blat
  • Cremă de nucă – restul rămas
  • Marginile le îmbrăcăm cu crema de ciocolată rămasă.
  • Ciocolată rasă deasupra

Obținem astfel o prăjitură dreptunghiulară de dimensiunile 12 x 33 cm și înalțime 6-7 cm. Dacă o feliați oblic, obțineți niște felii asemănătoare cu cele de tort. Eu am decorat fiecare felie cu câte un fruct Physalis.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s