TORT CU CIOCOLATĂ ȘI JELEU DE PORTOCALĂ (DE POST/ FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT)


 Tortul cu cremă de ciocolată și portocală este clar una din combinațiile mele preferate.  Se potrivește de minune în această perioadă, când suntem în plin sezon al citricelor.  Ca să nu mai spun că acest jeleu de portocale îmi amintește de copilărie, când mama ne lua de Crăciun niște bomboane de pom cu jeleu înăuntru.

Dacă sunteți amatori ai torturilor cu ciocolată, zic să îi dați o șansă. Crema de ciocolată este un ganache, iar cantitatea de cicocolată folosită depinde foarte mult și de procentul de cacao folosit (eu am folosit ciocolata cu 60% cacao), dar și de calitatea cremei de cocos folosită. Eu am folosit o cremă de cocos la cutie metalică, specială pentru frișcă. Este un tort de post, fără zahăr adăugat, dar cu îndulcitori.

Ingrediente:

Blat (tavă rotundă 18cm):

  • 340 ml băutură vegetală proteică cu migdale JOYA
  • 270g făină alba 000
  • 30g cacao
  • 2 linguri oțet de mere
  • 160g xylitol (zahăr mesteacăn)
  • 100ml ulei de cocos topit
  • 1 lingură plină coajă portocală rasă
  • 7g praf de copt
  • 4,3g bicarbonat de sodiu alimentar
  • un praf sare

Cremă Ciocolată:

  • 300g cremă cocos specială pentru frișcă
  • 250g ciocolată 60% cacao
  • 2 lingurițe extract pur de portocală
  • 3 linguri îndulcitor (după gust, în funcție de cât de dulce este ciocolata)

Jeleu portocale:

  • 400ml suc de portocale proaspăt stors
  • 6g agar agar
  • 5 linguri îndulcitor (după gust, în funcție de cât de dulci sunt portocalele)

Sirop Portocale:

  • 150ml suc de portocale proaspăt stors
  • 3 linguri îndulcitor (după gust, în funcție de cât de dulci sunt portocalele)
  • opțional: 1 linguriță extract pur portocală

Mod de preparare:

Blat:

Amestecați băutura vegetală JOYA cu cele 2 linguri oțet. Asteptați 10 minute, după care adăugați uleiul și coaja de portocală.

Amestecați ingredientele uscate: făina, îndulcitorul, praful de copt și de cacao, bicarbonatul și sarea.

Combinați ingredientele uscate cu cele umede, cu mișcări ușoare, în mai multe tranșe (folosiți o spatulă). Nu exagerați cu amestecatul dacă doriți să obțineți un blat cât mai pufos. Făina trebuie să fie încorporată, însă fără să exagerăm cu mixatul.

Turnați aluatul într-o tavă rotundă (18 cm), tapetată cu hârtie de copt. Coaceți blatul în cuptorul preîncălzit la 180 Grade Celsius (raftul din mijloc/ căldură sus -jos) timp de aproximativ 60 minute. Timpul poate să difere în funcție de cuptor și de dimensiunea tăvii. După 45 de minute eu acopăr blatul deasupra cu o hârtie de copt, ca să nu se ardă prea tare la suprafață.

Lăsați blatul să se odihnească pentru aproximativ 15 minute în tavă, după care scoteți-l cu grijă pe un grătar. Așteptați să se răcească complet, la temperatura camerei.

Cremă Ciocolată:

Înfierbântați bine crema de cocos într-un castron metalic pe bain- marie (compoziția nu trebuie să fiarbă/ apa nu trebuie să atingă fundul castronului). Stingeți focul și adăugați ciocolata rasă sau mărunțită + îndulcitorul. Așteptați 5 minute, fără să luați castronul de pe abur. Amestecați după și omogenizați, asigurându-vă că ciocolata s-a topit complet.

Lăsați compoziția să se răcească la temperatura camerei, după care dați-o puțin la frigider (ea trebuie să rămână totuși maleabilă pentru că urmează să o mixăm). Mixați foarte scurt compoziția până își măreste ușor volumul și se deschide puțin la culoare.

Cantitatea de ciocolată folosită în rețetă depinde foarte mult de conținutul de cacao (eu am folosit ciocolată cu 60% caco) și de calitatea cremei de cocos (eu am folosit una specială pentru frișcă la cutie metalică).

Jeleu de portocale:

Amestecați agar- agarul cu câteva linguri de suc de portocală. Puneți restul sucului de portocală și îndulcitorul la fiert, adăugând și amestecul de agar- agar.

Compoziția trebuie să ajungă la 85 grade Celsius pentru ca agar agarul să se activeze (eu am folosit un termometru pentru lichide). Din acel moment, fierbeți amestecul încă 3 minute. Lăsați compoziția să se răcorească pentru 15 minute.

Tapetați bine tava în care ați copt blatul cu folie de bucătărie și turnați compoziția de portocală. Lăsați-o să se răcească puțin, după care am dați-o la frigider până se întărește complet.

Siropul de portocale (pentru însiropat blatul):

Încălziți sucul de portocale împreună cu îndulcitorul până când acesta se dizolvă. Luați de pe foc și lăsați siropul să se răcească complet.

Asamblare:

Tăiați blatul în 3 foi cu ajutorul unei fierăstrău de bucătărie. Foaia de deasupra o să fie foarte crescută în mijloc. Îndreptați-o, decupând partea mai ridicată cu un cuțit. Această foaie eu o folosesc de regula la mijlocul tortului, fiind cea mai puțin estetică.

  • Asezați prima foaie de blat și însiropați-o bine cu siropul de portocală (folosiți o pensulă).
  • Întindeți cremă de ciocolată peste prima foaie.
  • Asezați deasupra blatul nr 2. Însiropați-l bine și pe acesta.Întindeți cremă de ciocolată deasupra lui.
  • Așezați blatul nr 3. Pe acesta îl insiropați mult mai puțin (diferit, foarte puțin în partea care vine în jos).
  • Îmbacați tortul și pe margini cu puțină cremă de ciocolată. Opțional, puteți să îi faceți un model pe margini făcând niște valuri în ciocolată sau puteți să presărați chiar și puțină ciocolată rasă.
  • Scoateți jeleul din folia alimentară și așezați-l cu grijă deasupra tortului.

Lăsați tortul să se odihnească pentru minim 4 ore, preferabil peste noapte pentru ca aromele să se întrepărundă.

Savurați cu mare poftă!

Clip Video:

Pentru cei care au conturi pe rețelele de socializare Instagram și Facebook, vă las mai jos link-ul spre rețeta video.

Link Facebook:

https://www.facebook.com/reel/3399692593621865

Link Instagram:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s