
Nu este o ciorbă de perișoare clasică, ci mai mult o ciorbă de legume cu foarte multe perișoare din carne de curcan. Are un gust diferit de ciorba clasică cu afumătură și carne de porc/ vită, dar nouă ne-a plăcut tare mult și de atunci o tot repetăm. Am folosit aproximativ 700 – 800 g de carne de curcan pentru că așa se cere la mine în familie, să fie puzderie de perișoare. Nu am folosit alte afumături sau nebunii, strict doar carnea de curcan și de aceea a și ieșit o variantă mai dietetică. Am eliminat orezul care se folosește în mod normal în perișoare, dar am adăugat niște cartofi tăiați cubulețe în ciorbă. Nu am călit legumele în ulei, ci le-am pus la fiert direct în apă, tot din motive dietetice. A fost bună, nouă ne-a plăcut!
Ingrediente:
Pentru ciorbă (am cântărit legumele după ce au fost curățate):
- 410 g morcovi (4 buc)
- 130 g rădăcina pătrunjel (2 buc)
- 120 g rădăcina păstârnac (1 buc)
- 90 g rădăcină țelină
- 1/2 de ardei kapia mai mare
- 250 – 300 g cartofi albi
- 1/2 de ceapă
- 1 cățel de usturoi
- 300 ml bulion de casă
- 3 L apă
- 1- 2 cuburi de legume (sau pui) BIO
- sare
- frunze de leuștean sau pătrunjel
- 200 g smântână BIO cu 10% grăsime (eu am folosit smântâna BIO de la Lidl)
Pentru perișoare:
- 700 – 800 g carne tocată de curcan
- 2 ouă mici
- 1/2 ceapă mică tocată mărunt
- 1 legătură pătrunjel verde tocat
- 1 linguriță cu vârf boia de ardei dulce
- piper negru proaspăt măcinat
- sare
Mod de preparare:
1 Am tăiat ceapa mărunt. Morcovul,ardeiul, pătrunjelul, păstârnacul, țelina le-am tăiat cubulețe mici. Usturoiul l-am lăsat cățel întreg.

2. Toate legumele tăiate mai sus, le-am pus la fiert în cei 3 L de apă. Am adăugat și cubulețele de legume (sau pui) Bio și sare.
3. Cât am pus legumele fiert, m-am apucat de modelat perișoarele. Într-un castron am adăugat carnea tocată, ceapa și pătrunjelul tocate mărunt, ouăle, boiaua, sarea și piperul negru proaspăt râșnit. Am frământat bine totul, până am obținut o compoziție omogenă. Cu măinile umezite în apă, am început să formez perișoarele. Mie îmi place să le fac mai micuțe (mai mici ca o nucă). Am încercat să le modelez pe toate cam de aceeași dimensiune.

4. Am tăiat și cartofii cubulețe mici.
5. Când apa a început să fiarbă, am mai lăsat legumele la fiert pentru aproximativ 15 minute, după care am adăugat și perișoarele și cartofii cubulețe.
6. Din momentul în care apa a început să clocotească, am mai fiert totul pentru aproximativ 20 de minute sau până când cartofii și perișoarele au fost fierte.
7. Spre final am adăugat și bulionul de casă. Am mai lăsat ciorba să dea câteva clocote, pentru aproximativ 3 minute. Am adăugat și leușteanul tocat mărunt (sau pătrunjelul dacă nu sunteți amatori de leuștean sau nu aveți la îndemână).

8. Noi servim ciorba cu ardei iute la borcan în oțet și puțină smântână BIO. Sau o altă variantă e să o dregeți cu smântână pe toată,la final, conform notei* de mai jos.

*Notă (Cum se drege ciorba cu smântână): puteți să adăugați smântână doar când serviți ciorba, sau puteți să dregeți ciorba toată, la final, cu smântână (așa cum se face în Ardeal). Pentru asta lăsați ciorba să se răcorească pentru aproximativ 10 minute. Într-un castron, bateți cu o furculiță smântâna (200 g) cu 2 linguri de apă rece și adăugați un gălbenuș de ou (pe care l-ați păstrat de la perișoare). Adăugați căte un polonic din ciorba fierbinte peste amestecul de smântână pentru a dilua puțin compoziția. Continuați să adăugați pe rând câte un polonic de ciorbă, până când compoziția începe să se încălzească. Încercăm să aducem compoziția cu smântână la temperatura ciorbei, moment în care o adăugăm pe toata în oală. Trebuie să urmăm acești pași, fără să ne grăbim, dacă vrem ca smântâna să se nu se brânzească și să dea un aspect urât ciorbei.
Să vă fie de bine și noi să avem poftă!
Vă pup,
H.