Superamestecul de seminte


Un superamestec de seminte care poate fi presărat/ adăugat în tot felul de combinații ca iaurturi, salate, supe cremă, smoothie-uri, toast-uri cu avocado, hummus, etc. Am dorit să postez această rețetă la cele de bază, deoarece doresc ca pe viitor să adaug acest amestec la diverse rețete, având astfel posibilitatea să fac trimitere direct cu link la această combinație. Fiecare dintre aceste semințe vine cu beneficiile ei, așa că o să scriu foarte pe scurt despre fiecare câte puțin.

Semințele de in – sunt o sursă bogată de grăsimi Omega- 3. Ele conțin fibre solubile și insolubile, cu efecte benefice asupra reglării colesterolului, a digestiei și a glucozei în sânge.

Semințele de dovleac – sunt nu doar o sursă bună de grăsimi Omega – 3, ci și o sursă de fitosteroli care pot fi de ajutor în caz de prostată mărită și pentru reducerea colesterolului rău. De asemenea, semințele de dovleac sunt semințele cu cea mai mare cantitate de magneziu, un mineral atât de important pentru organism. Semințele de dovleac și semințele de in aduc beneficii și pentru sănătatea arterelor, încheieturilor și creierului.

Semințele de susan – sunt o sursă bună de lignani, care luptă împotriva cancerului indus de hormoni (mamar sau de prostată). Au un conținut bogat de fitosteroli, cu efect pozitiv împotriva bolilor de inimă și a prostatei inflamate.

Semințe de floarea soarelui – Semințele de floarea soarelui și susan sunt bogate in acizii grași Omega- 6, benefice în echilibrul hormonal și menținerea sănătății pielii.

Tărâțele de pshyllium – sunt foarte bune pentru sistemul digestiv, îmbunătățind tranzitul intestinal (sunt benefice atât pentru constipație cât și pentru diaree). Conțin fibre care ajută la întârzierea absorbției intestinale a zahărului, la scăderea nivelului de colesterol rău, conferă senzație de sațietate, ajutând astfel și în procesul de slăbire.

Ingrediente:

  • 40 g semințe de in
  • 20 g tărâțe de psyllium
  • 20 g semințe de susan crude
  • 20 g semințe de floarea soarelui crude
  • 20 g semințe de dovleac crude

Mod de preparare:

Pentru a măcina semințele am folosit o râșniță de cafea. Am încercat și cu un mini- roboțel de bucătărie (merge și așa), dar am fost mult mai mulțumită cu râșnița de cafea, pentru că amestecul a ieșit o idee mai uscat.

Am râșnit semințele de in. Le-am amestecat cu tărâțele de phyllium. După care am râșnit și semințele de dovleac, urmând cele de susan și floarea soarelui. Le-am amestecat bine pe toate și le-am pus într-un borcan.

Prin măcinarea semințelor, substanțele lor nutritive ajung mai ușor în organism. În special semințele de in și susan trebuie râșnite obligatoriu, deoarece sunt prea mici pentru a putea fi digerate ca atare.

Așa cum spuneam la început, acest superamestec de semințe se păstreaza foarte bine într-un borcan închis ermetic (în loc uscat și răcoros sau la frigider) și poate fi folosit cu succes în tot felul de combinații: în iaurt, presarat peste salate, supe cremă, smoothie-uri, toast-uri cu avocado, hummus, etc.

!!! Nu uitați să beți apă atunci când consumați aceste mixuri de semințe (sau fibre în general).

Să vă fie de bine!

Vă pup,

H.

Sursa info:

Detoxifierea ficatului în 9 zile – Patrick Holford, Fiona McDonald Joyce

101 Alimente care vă pot salva viața – David Grotto

Un gând despre „Superamestecul de seminte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s