Lava cake (fara zahar adaugat/ cu indulcitori)


Varianta de azi a desertului lava cake este una fără zahăr adăugat, cu îndulcitori, fără unt și fără făină albă. Îndulcitorii au intrat în viața noastră în momentul în are tatăl meu a fost diagnosticat cu diabet și de atunci i-am folosit și noi, cu precădere pe cei mai naturali, cu efecte mult mai blânde asupra sistemului digestiv.

Deși este un desert fără zahăr adăugat, în care am redus la minim cantitatea de unt care se folosește în mod normal (în cazul de față uleiul de cocos), rămâne un desert destul de concentrat caloric. Așadar nu vă lăsați păcăliți și consumați-l ocazional, atunci când vreți să vă răsfățați simțurile cu ceva bun și ciocolătos. Îndulcitorii, chiar și cei mai naturali ca xylitol, stevia, erytritol, deși au un impact redus asupra glicemiei și mult mai puține calorii ca și zahărul, e bine să îi consumați cu moderație, ocazional și nu zilnic.

Ingrediente (3 porții):

  • 1 ou întreg mare
  • 1 gălbenuș de ou
  • 90 g ciocolată neagră fără zahăr (a mea a avut 87% cacao)
  • 25 g ulei de cocos (cântărit semi-întărit)
  • 15 g făină de migdale
  • 20g o lingură de erytritol (sau alt îndulcitor natural)
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare
  • Opțional: o cupă de înghețată de vanilie fără zahăr pentru servit alături

*Notă 1: în locul făinii de migdale și a uleiului de cocos se poate folosi și făina albă clasică și unt de masă clasic cu 65% grăsime. Se respectă aceleași cantități.

*Notă 2: Azi am folosit o ciocolată neagră fără zahăr cu portocală, însă de cele mai multe ori am folosit ciocolată neagră fără zahăr, simplă.

Mod de preparare:

1. Topiți ciocolata și uleiul de cocos în bain-marie. Pentru asta puneți o crăticioară cu apă la fiert, pe care așezați un castron metalic în care adăugați ciocolata și uleiul de cocos. Apa din crăticioară nu trebuie să atingă fundul castrolului. Amestecați ușor cu o spatulă și așteptați ca ciocolata și uleiul să se topească.

2. După ce ciocolata și uleiul s-au topit, se ia castronul de pe oală și se lasă la răcorit deoparte, pentru aproximativ 5 minute.

3. Bateți ouăle cu un tel. Adăugați praful de sare și îndulcitorul și bateți în continuare până când obțineți o compoziție spumoasă. Adăugați și extractul de vanilie.

4. Adăugați oul bătut peste ciocolata ușor răcorită. Adăugați totul pe rând, amestecând ușor, cam în 2-3 tranșe.

5. Adăugați și făina de migdale. Amestecați ușor compoziția, care o să observați că s-a îngroșat.

6. Turnați compoziția în forme de silicon. Eu am niște forme de la Lidl care sunt mai mici și foarte moi, dar au avantajul că se desprind foarte ușor la final.

7. Preîncălziți cuptorul la 200 grade Celsius. Dați formele de silicon la cuptor pentru aproximativ 8 min. Temperatura poate să difere în funcție de fiecare cuptor în parte și în funcție de mărimea formelor de silicon folosite. Eu am împarțit compoziția în exact 3 forme, ca să vă faceți o idee de mărimea lor. La cuptorul meu, 8 minute sunt perfecte pentru a obține un mijloc moale, ciocolătos. Trebuie să vă cunoașteți foarte bine cuptorul și eventual să faceți o tura de lava cake de test, pentru a stabili exact numărul de minute necesar pentru a avea un interior moale și a nu transforma prăjiturile într-o brioșă.

8. După ce scoateți prăjiturelele de la cuptor, lăsați-le 3 minute să se odihnească, după care scoteți-le din forme.

Noi am servit lava cake-ul alături de o cupă de înghețată de vanilie (cu îndulcitor), care contrastează perfect cu ciocolata amăruie folosită.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s