
Să nu credeți că pentru fiecare masă a zilei am chef să mă apuc să gătesc totul pe moment. O nu, domnule, nu! Sunt destule ocazii când îmi fierb quinoa, de exemplu, într-o cantitate mai mare, pe care o folosesc și în zile următoare în diverse combinații. Cam la fel a fost și cu combinația de azi. Aveam deja în frigider quinoa fiartă, plus un mix de cartof dulce cu năut copt la cuptor în ziua precedentă. Și cum la mine în casă nimic nu se aruncă, totul se refolosește, a trebuit să găsesc o variantă să le încorporez în prânzul meu. Așa a ieșit mixul de azi, un fel de buddha bowl să-i zicem. Mai avem prin frigider un file de păstrăv somonizat care se gătește super repede, plus niște legume congelate care sunt și ele gata în câteva minute și două mișcări. M-am gândit și la un fel de salsa pentru un plus de legume și cam asta a fost.
Lista de ingrediente poată să pară intimidantă, dar vă asigur că este o rețetă ușoară. Dar să lăsăm vorbăria și să purcedem cu rețeta :).
Ingrediente:
Pentru pește:
- 200g un file de păstrăv somonizat/ porție
- condimente Fish & chicks de la Sonnentor
- piper negru măcinat
- sare
- foarte puțin ulei de sâmburi de struguri
Pentru cartofii dulci și năutul la cuptor (mai multe porții – 1 tavă)
- 300 g cartof dulce curățat de coajă
- 1 conservă de năut 400g
- condimente: ierburi italiene, sare, piper negru măcinat, etc
- 1 – 2 linguri ulei de sâmburi de struguri
Pentru quinoa (vezi rețeta de bază AICI):
- 38 g quinoa uscată/ porție
- apă ( *la un pahar quinoa se folosesc 2 pahare apă – dublul cantității de quinoa folosită)
- sare
- turmeric
- chimion pudră ( nu confundați cu chimenul, sunt condimente diferite)
Pentru salsa:
- rișii cherry
- castravete
- ardei roșu
- porumb boabe la cutie (fără zahăr adăugat)
- ceapă roșie
- frunze de pătrunjel
- vinegretă clasică din 3 părți ulei + 1 parte oțet.
- sare, piper negru măcinat
Suplimentar:
- 1/2 de pungă de legume congelate (eu am folosit un mix conopidă, brocolli și morcov
- felii de lămâie pentru pește
Mod de preparare:
Qunioa
Dacă nu ați mai gătit quinoa până acum, vă rog să mergeți la rețeta de baza – click AICI pentru mai multe detalii. Se spală quinoa bine și se pune la fiert, la foc mic și cu capac (15 – 20 min) în dublul cantității de apă, împreună cu condimentele (turmeric, chimion pudră și sare). Se lasă 5 minute la odihnit, sub capac.
Cartofii dulci și năutul
Se spală năutul sub jet de apă, se freacă ușor între palme pentru a elimina cât mai multe coji și se pune pe niște șervețele absorbante. Se șterge cât mai bine de apă.
Cartofii dulci se curăță de coajă și se taie cubulețe mici.
Se pune năutul și cartoful dulce pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se adaugă 1 – 2 linguri ulei din sâmburi de struguri și condimentele favorite. Eu am folosit un mix de ierburi italiene, piper, sare și chimion.
Se dau la cuptorul preîncălzit la 200 grade, pentru aproximatix 30- 40 de minute sau până când legumele sunt făcute.
Păstrăvul la grătar
Se ia fileul de pește și se unge cu extrem de puțin ulei, doar pe partea cu pielea. Eu folosesc o pensulă. Se condimenteaza bine fileul pe toate părțile cu condimentele preferate. Eu am folosit sare, piper și niște condimente pentru pește de la sonnentor.
Se încinge foarte bine o tigaie grill antiaderenta (4 – 5 minute). Se adaugă fileul de pește cu pielea în jos. Se lasă la prăjit pentru aproximativ 5-6 minute (sau în funcție de grosimea fileului vă orientați – mai multe sau mai puține minute, în funcție cât de pătruns vă place să fie). Nu îl prăjiți totuși nici prea mult, pentru că atunci peștele devine uscat.
O să observați că peștele începe să se pătrundă și fileul se albește ușor. Se intoarce și pe cealaltă parte și se mai lasă 3 minute. Eventual câte jumătate de minut suplimentar și pe laterale, dacă acestea sunt groase.
Salsa
Combinați bucățele mici de roșii, castravete, ardei, porumb dulce, ceapă. Toate tăiate mărunt. Adăugați frunze de pătrunjel sau coriandru și stropiți ușor cu o vinegretă clasică. Vinegreta clasică se face din 1 parte oțet + 3 părți ulei de măsline. Vinegereta care vă rămâne să păstrează foarte bine la frigider, în borcănel închis ermetic.
Legume la abur
Eu am avut un mix de legume congelate cu brocolli, conopidă și morcov. Am pus o oala cu puțină apă la fiert și o sită peste (apa să nu ajungă la sită). Am pus legumele în sită când apa a început să fiartă, am acoperit cu capac și am lăsat să fiarbă până când legumele s-au pătruns.
La final am luat o farfurie și am pus câte puțin din fiecare mix pregătit mai sus. A fost bun! Mai facem!
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.