
Deși cartoful clasic rămâne pentru mine favorit, am început să consum tot mai des și cartof dulce. Inițial nu m-a dat pe spate foarte tare, pentru că mi se părea că seamănă la gust cu dovleacul, care mie nu îmi place foarte mult. Însă, varianta asta de cartof dulce umplut cu ciuperci și mozzarella m-a cucerit. Mai mult, am început să coc mai mulți cartofi dulci deodată și îi păstrez copți la frigider. La nevoie, scot câte un cartof dulce de la frigider, îl umplu și îl reintroduc la cuptor pentru aproximativ 10 minute ca să se reîncălzească . Mie mi se pare foarte utilă ideea ca meal prep. Gustul cartofilor dulci se păstrează destul de bine și a doua zi, ca atunci când sunt prospeți scoși din cuptor.
Ingrediente:
- 2 cartofi dulci
- 500g – 1 caserolă ciuperci (eu am folosit clasicele champignon)
- 1 ceapă mică
- 1 ardei kapia mare sau doi mai mici
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță ulei vegetal (avocado, sâmburi de struguri, etc)
- 1 legătură mică frunze de pătrunjel
- sare, piper negru măcinat
- câteva biluțe de mini- mozzarella
- Opțional: alte condimente ca ierburi italiene, mediteraneene, etc
Mod de preparare:
1 Cartofii îi coc în două feluri: fie întregi dacă nu sunt foarte mari, fie tăiați pe jumătate dacă sunt mai mari și mai grași. Eu azi am copt patru cartofi (și pentru meal – prep): doi cartofi foarte grași pe care i-am tăiat în jumătate și doi mai mici pe care i-am lăsat întregi. Nu uitați că cei tăiați pe jumătate se coc de regulă mai repede decât cei întregi (45 – 60 minute depinde de mărime și cuptor).
2. Am tapetat tava cuptorului cu hârtie de copt și am pus cartofii pe ea. Cartofii tăiați pe jumătate i-am pus cu fața tăiată pe tavă. Cu vârful unui cuțit am înțepat coaja cartofilor din loc în loc, să nu am surprize să îmi explodeze în cuptor (nu de alta, dar am pățit-o când am copt cartofi clasici și am uitat să îi înțep). Am introdus cartofii în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius, căldură sus – jos, raftul din mijloc. Cartofii întregi i-am întors pe cealată parte cam la jumătatea timpului, cei jumătăți doar cu 10 minute înainte de coacerea completă.


3. Cât cartofii stau la copt, pregătim amestecul de ciuperci. Curățăm ciupercile de impurități cu o perie sau un servețel umezit în apă (nu le scufundăm în apă). Tăiem ciupercile în felii, inclusiv codițele.
4. Într-o tigaie atiaderentă, punem la sotat ceapa tocată mărunt într-o lingură de ulei vegetal. După câteva minute, adăugăm și ardeiul roșu tăiat feliuțe și prăjim în continuare. Spre final, adăugăm și usturoiul tocat mărunt și mai călim pentru un minut.
5. Când legumele s-au înmuiat și sunt ușor călite, adăugăm și ciupercile feliate. Presărăm cu sare, piper negru măcinat și diverse condimente (italienești, mediteraneene, etc). Acoperim cu capac și lăsăm ciupercile să se gătească. O să vedeți că ele încep să lase zeamă. Spre final, luăm capacul deoparte și gătim în continuare până când ciupercile sunt gătite și apa s-a evaporat complet. Închidem focul și presărăm cu pătrunjel tocat mărunt.
6. Când cartofii sunt copți (pot fi înțepați ușor cu furculița), îi scotem din cuptor. Tăiem cartoful pe jumătate (dacă e întreg) și presăm ușor miezul cu o furculiță ca să facem puțin loc pentru umplutură. Umplem cu vârf cartofii cu amestecul de ciuperci, la care adăugăm puțină mozzarella (de preferat rasă sau cubulețe mici zdrobite). Eu am folosit aproximativ 3 biluțe de mini-mozzarella la jumătate de cartof umplut, dar puteți pune mai multe sau mai puține, dacă așa preferați.
7. Cartofii umpluți cu amestcul de ciuperci și mozzarela îi reintroducem la cuptor pentru 5 minute sau până când brânza se topește ușor. Bineînțeles că dacă vă dotiți o rețetă de post, atunci trebuie să renunțați la biluțele de brânză.
Așa cum vă spuneam la început, eu de multe ori coc mai mulți cartofi dulci deodată. Păstrez cartofii la frigider și la nevoie, doar îi reîncălzesc la cuptor cu diverse umpluturi.
Cam atât pentru azi!
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.