
Această rețetă este inspirată după tortul de morcovi a lui Bruno Albouze. Crema este complet modificată, iar blatul a suferit și el schimbările lui, destul de importante aș zice. În primul rând din cele 180g de făină albă am păstrat doar 100g, adăugând 90g făină de ovăz. Uleiul l-am redus la jumătate, înlocuind jumătate cu piure de măr fără zahăr. Zahărul alb și brun le-am înlocuit complet și am folosit green sugar (o parte simplu și o parte cu aromă de vanilie de bourbon). Am pus în plus coajă de portocală rasă și bine am făcut, e preferata mea. Doream să pun și puțină nucșoară, dar am constatat că nu mai am, așa că am folosit niște cardamom în schimb. La ananasul din blat eu am renunțat complet pentru că nu aveam la îndemână, deși cred că rău nu ar fi fost. În ceea ce privește piurelul de măr fără zahăr, eu de regulă îl găsesc la Carrefour sau Kaufland, în caz că vă întrebați de unde îl iau.
Ingrediente:
Pentru blat (tort dreptunghiular 11 x 33 cm):
- 3 ouă (196g cu tot cu coajă) la temperatura camerei
- 250g morcovi curățați
- 150g suc portocală proaspăt stors
- 70g migdale (pe care le măcinăm mărunt)
- 100g făină albă 000
- 90g făină de ovăz de la Solaris
- 70g Green Sugar simplu
- 35g Green Sugar cu vanilie de bourbon
- 60g piure de măr fără zahăr adăugat
- 60ml ulei de cocos topit și răcit
- 20g ghimbir proaspăt
- coaja rasă de la două portocale (aproape 2 linguri)*
- 2 lingurițe scorțișoară de Ceylon
- 1/4 – un vârf de linguriță cardamom
- 5g – 1/2 plic praf de copt
- 3g – bicarbonat de sodiu
- 1 vârf de linguriță sare
Pentru cremă:
- 250g mascarpone la temperatura camerei
- 200g cremă de brânză la temperatura camerei
- 50g Green Sugar cu vanilie de Bourbon
- coaja rasă de la o portocală (aprox 1 lingură)*
*Notă: verificați portocalele folosite să aibă coajă comestibilă sau să fie portocale BIO.
Mod de preparare:
1 Mi-am cântărit și pregătit toate ingredientele. Cu un roboțel de bucătărie am măcinat morcovii mărunt, iar separat am măcinat și migdalele. Am ras coaja portocalelor (fără partea albă care e amăruie) și am stors sucul lor.
2. Într-o cratiță antiaderentă am adăugat morcovii tocați mărunt, sucul de portocală și rădăcina de ghimbir rasă pe răzătoare. Le-am pus la fiert pentru aproximativ 15 minute sau până când zeama a fost absorbită complet. Am stins focul și le-am pus să se răcorească.
3. Întru-un caston am combinat: făina albă, făina de ovăz, migdalele măcinate mărunt, scorțișoara, cardamom-ul, sarea și praful de copt. Am amestecat bine totul.
4. Cu ajutorul unui mixer am mixat ouăle și îndulcitorul împreună la turație maximă, pentru aproximativ 10 minute sau până când obținem o spumă densă. La final, adăugăm treptat uleiul de cocos (topit și răcit), piureul de măr, coaja de portocală și amestecăm f ușor cu o spatulă. Adăugăm și amestecul de morcovi rași și răcoriți de la punctul 2.
5. Adăugăm și praful de bicarbonat pe care mie îmi place să îl sting cu puțin suc de portocală. Urmează ingredientele solide – adăugăm și amestecul de făinuri și condimente de la punctul 3. Le adăugăm în tranșe, treptat și amestecând cu o spatulă cu mișcări foarte ample. Nu exagerați cu amestecatul ca blatul să fie cât mai pufos.
6. Tapetăm tava de la aragaz cu foaie de copt și întindem aluatul în strat subțire (l-am întins pe o suprafață de 33 x 45 cm). Încercăm să nivelăm totul cât mai uniform.
7. Băgăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade celsius, căldură sus – jos, pentru aproximatix 15 – 17 minute sau până când foaia de blat este coaptă. O scoatem din cuptor și o lăsăm 4 minute să se odihnească. O răsturnăm cu grijă pe partea opusă și îndepărtăm foaia de copt. O lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
8. Pentru cremă, amestecăm toate ingredientele cu un mixer pentru aproximativ 2-3 minute. Gustați și vedeți dacă e suficient de dulce pentru gustul vostru. Dacă nu aveți green sugar cu vanilie, puteți să folosiți îndulcitor normal și să adăugați semințele de la o păstaie de vanilie sau un extract de vanilie.
9. Tăiați blatul pe lățime în patru părți egale. Suprapuneți balturile adăugând cremă între ele. Înainte de asamblare, vă orientați să împărțiți ochiometric și crema în patru părți egale. Capetele/ marginile eu le-am tăiat cu un cuțit ca să le îndrept. S-au mâncat pe loc stați liniștiți :).
10. Dați la frigider pentru cel puțin 2 ore, preferabil peste noapte.
11. În cazul în care sunteți amatori ca tortul să aibă mai multă cremă între starturi, atunci vă recomand să împărțiți crema doar în trei și pusă între foi în strat mai gros. Deasupra completați doar cu frișcă din smântână proaspătă bătută cu puțin green sugar.
După ce împărțim foaia de blat în patru și suprapunem bucățile, obținem un tort dreptunghiular cu lungimea de 33 cm și lățimea de 11 cm. Decorul este opțional.
Mai jos aveți și rețeta oficiala de la care am plecat cu acest tort de morcovi de la Bruno Albouze, dar pe care eu am modificat-o substanțial:
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.
Morcovii preparati si racoriti in amestecul cu ou, asa-i?
Da, asa e. Multumesc tare mult pt atentionare. Acum am vazut si eu ca am uitat sa scriu ca si morcovii racoriti se adauga in compozitia de blat 🙈 O sa corectez 😉
Si eu multumesc pentru reteta! Am facut insa un amestec de faina integrala cu faina de cocos (asta aveam in casa) si am mai adaugat cca 100 ml lapte de cocos, pentru ca mi s-a parut foarte densa compozitia. Acum astept rezultatul. Wish me luck! 🙈
La prajituri e riscant uneori cand schimbi reteta, dar asa fac si eu de multe ori si avantajul e ca obtin o noua combinatie 🙈. Eu nu prea am indraznit inca sa folosesc faina de cocos pt ca stiam ca se comporta f diferit si absoarbe f mult lichid, deci chiar astept sa imi spui cum ti-a iesit 🙏 I wish you luck sa ramana pufoasa! 😉🙈
Cu pufosenia..mai slabut! A iesit insa un blat umed foarte aromat, pe care l-am putut asambla cu un mousse de iaurt vegan🙏. Nimic nu e intamplator…asa ca multumesc inca o data! Sper sa fiu pe gustul unei foarte bune prietene care-si aniverseaza ziua de nastere maine. Numai bine!
Daca gustul e bun si aromat atunci eu zic ca o sa fie incantata si prietena cu asa o surpriza😉 Asa e uneori cu blaturile cand se renunta complet si la faina alba si zaharul adaugat ….se obtine mai greu efectul acela foate pufos. Multumesc tare mult ca mi-ai scris! 🤗