PRAJITURA CU MORCOVI/ CARROT CAKE (de post)


Ani de zile nu am încercat prăjitura cu morcovi, nu mă întrebați de ce, poate chiar denumirea nu mă atrăgea. La un moment dat însă am hotarât să o testez și din acel moment a fost dragoste la prima degustare. Așadar, nu putea să lipsească din feed-ul meu și varianta de post al acestui desert. Mai am două variante de carrot cake (Varianta 1 și Varianta 2) deja pe blog, ambele fără zahăr adăugat, dar niciuna nu era în varianta de post.

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 200ml băutură vegetală proteică cu migdale Joya
  • 50ml suc de portocale proaspăt stors
  • 180g morcovi proaspeți curățați
  • 100g făină de secară
  • 200g făină alba 000
  • 2 linguri oțet de mere
  • 110g green sugar
  • 80 ml ulei de cocos (sau din sâmburi struguri)
  • 60g merișoare deshidratate
  • 7g praf de copt
  • 4g bicarbonat de sodiu alimentar
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • ½ linguriță ghimbir pudră
  • ½ linguriță nucșoară
  • coaja rasă de la 2 portocale
  • doi pumni nucă prăjită la cuptor (50g)
  • un praf de sare

Pentru cremă:

  • 150g cremă tartinabilă vegană cu migdale
  • 150g cremă vegetală ideală pt tiramisu, cheesecake, etc
  • extract natural vanilie
  • câteva linguri green sugar (după gust)
  • coaja rasă de la o portocală

Mod de preparare:

  1. Tocați morcovul mărunt cu ajutorul unui robot mic de bucătărie (sau cu o răzătoare manuală dacă asta aveți în dotare).
  2. Amestecați băutura Joya cu cele 2 linguri oțet. Asteptați 10 minute, după care adăugați și uleiul, merișoarele, morcovul, sucul si coaja de portocală.
  3. Amestecați ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul, îndulcitorul, nuca, condimentele și sarea. Amestecați bine.
  4. Combinați ingredientele uscate cu cele umede cu mișcări ușoare, adăugând amestecul umed rând pe rând. Nu trebuie să rămână bule de făină în aluat, dar totuși NU exagerați cu amestecatul, ca blatul să fie cât mai pufos. Dacă amestecați exagerat, cresc șansele ca blatul să fie cam dens după coacere.
  5. Puneți compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu vă speriați dacă consistența vi se pare cam groasă, este ok.
  6. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade Celsius pt aproximativ 50 – 55 de minute. Timpul poate să difere în funcție de cuptor și tava folosită. După 40 de minute de coacere puteți să puneți o hârtie de copt peste blat în cuptor, ca să vă asigurați că nu se arde prea tare la suprafață. Notă: Aveți grijă că blaturile de post se coc uneori mai greu față de cele clasice cu ou. Puteți testa și cu o scobitoare sau lama unui cuțit, dar e importat și cum simțiți blatul la mână la suprafață.
  7. Când blatul este copt, lăsati-l să se odihnească timp de 10 minute în tavă, după care scoteți-l cu grijă pe un grătar să se răcească complet. Răcit, blatul se păstrează neaparat în cutie, închisă cu capac, la temperatura camerei.
  8. Pentru cremă mixați ingredientele cu ajutorul unui mixer până când compoziția se spumează.  Păstrați crema la frigider.
  9. Am ornat blatul (tăiat felii) cu cremă rece vegatală și am savurat cu mare poftă.

Pentru cei care au conturi de facebook sau Instagram, vă las link-uri mai jos pentru varianta video:

Lasă un comentariu