Prajitura cu morcovi (cu indulcitori/ fara zahar adaugat)


Când am făcut tortul cu morcovi, câțiva dintre voi m-ați întrebat dacă nu am și o variantă mai rapidă, în care să nu coacem foi, să fierbem morcovii în suc de portocale și toate cele. Așa mi-a venit ideea să transform tortul meu de morcovi într-o prăjitură mult mai rapidă, dar la fel de gustoasă. Ingredientele rămân aproximativ aceleași, am adăugat doar în plus niște merișoare (fără zahăr și îndulcite cu suc de mere), nucșoară, iar în locul migdalelor am folosit nucă românească pe care o primisem de la ai mei gata curățată.

La prăjitură am folosit azi un singur îndulcitor în locul zahărului adăugat.

Ingrediente:

Pentru blat (TAVA – 23 x 23 cm):

  • 3 ouă (185g cu tot cu coajă) la temperatura camerei
  • 250g morcovi curățați
  • 70g nucă românească (pe care o măcinăm mărunt)
  • 100g făină albă 000
  • 90g făină de ovăz de la Solaris
  • 100g Green Sugar simplu (sau alt îndulcitor gen xylitol, erytritol, pe bază de stevie, etc) *Notă
  • 60g piure de măr fără zahăr adăugat/ neîndulcit (eu am folosit unul marca Carrefour)
  • 60ml ulei de cocos topit și răcit
  • 1-2 cm ghimbir proaspăt razuit
  • coaja rasă de la două portocale (aproape 2 linguri)
  • 2 lingurițe scorțișoară de Ceylon
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 50 grame merișoare (eu am avut unele îndulcite cu suc de mere/ ananas)
  • 5g – 1/2 plic praf de copt
  • 3g – bicarbonat de sodiu (îl sting cu puțin suc de portocală înainte să îl adaug)
  • 1 vârf de linguriță sare
  • opțional: puțin extract/ esență de vanilie

Notă: În funcție de îndulcitorul folosit cantitatea poate să difere

Pentru cremă:

  • 250g mascarpone la temperatura camerei
  • 200g cremă de brânză la temperatura camerei (eu am folosit azi Philadelphia Original sau altele clasice, cu gust neutru)
  • 50g Green Sugar clasic
  • semințele de la o păstaie de vanilie sau puțin extract de vanilie
  • coaja rasă de la o portocală mică

*Notă: verificați portocalele folosite să aibă coajă comestibilă sau să fie portocale BIO.

Mod de preparare:

1 Mi-am cântărit toate ingredientele. Cu un mini roboțel de bucătărie mi-am tocat mărunt morcovii și separat nuca. Am ras coaja de portocală și rădăcina de ghimbir.

2. Într-un bol am amestecat făina alba, făina de ovăz, nuca măcinată, praful de copt, scorțișoara și nucșoara.

3. Morcovii tocați i-am amestecat cu piureul de mar, coaja de portocală, merișoarele și ghimbirul ras.

4. Cu ajutorul unui mixer am bătut ouăle cu îndulcitorul green sugar și praful de sare, până când acestea s-au spumat o idee. După care am adăugat uleiul de cocos și bicarbonatul de sodiu stins în prealabil cu puțin suc de portocală.

5. Am adăugat și amestecul cu morcovi de la punctul 3. Am încorporat totul cu o spatulă, cu mișcări cât mai ușoare și mai ample.

6. În continuare am adăugat amestecul de făinuri de la punctul 2. Încercați să înglobați totul cu mișcări ample și fără să exagerați cu amestecatul.

7. Am tapetat tava (23 x 23 cm) cu foaie de copt și am întins aluatul în strat uniform.

8. Am băgat tava la cuptorul preîncălzit la 180 grade celsius, căldură sus – jos, până când blatul a fost copt (verificăm cu o scobitoare). Timpul poate să difere în funcție de cuptor, la mine cred ca a durat undeva la 45 de minute (ultimele 10 minute am pus o foaie de copt deasupra să nu se ardă). Îl scoatem din cuptor și îl lăsăm 4 minute să se odihnească. Îl răsturnăm cu grijă din tavă și îndepărtăm foaia de copt. Îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei pe un grătar.

9. Pentru cremă, amestecăm toate ingredientele cu un mixer (foarte puțin), doar până se omogenizează și aerează ușor brânzeturile. Eu am folosit semințele de la o păstaie de vanilie plus coajă de portocală. Puteți folosi în locul păstăii și un extract natural de vanilie.

10. Am acoperit blatul răcit cu un strat subțire de cremă. Am pus restul cremei într-un poș și am decorat blatul cu un model oarecare. Am feliat prăjitura în bucăți mai mici dreptunghiulare. Am păstrat prăjitura într-un loc răcoros până când aromele s-au întrepătruns mai bine, după care am păstrat prăjitura la frigider.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s