Creveti si legume la tigaie cu piure de cartofi


Nu sunt vreo persoană foarte sensibilă sau necrescută în natură, dar realitatea e că mulți ani nu m-am atins de creveți pentru că nu supor să le văd mustățile alea la mine în farfurie. Nu pot și pace. Ăsta este și unul din motivele pentru care doar de vreun an am început să îi consum, dar și acum doar în varianta lor decorticată. Fără mustăți la mine în farfurie! Nu am multă experiență cu gătitul lor, dar din ce am văzut treaba stă destul de simplu: aproximativ 2 minute pe o parte și încă două pe cealaltă și ei sunt deja făcuți. O să vedeți că dacă îi gătiți prea mult, acest lucru îi poate face cauciucați și greu de mestecat.

Creveții sunt o sursă importantă de proteină (aproximativ 20g proteină/ 100g), fiind și slabi calorici. Ceea ce am observat eu, este că majoritatea rețetelor au o cantitate foarte mare de ulei și unt în care aceștia sunt gătiți, schimbând substanțial totul. Grăsimea are și ea rolul și beneficiile ei pentru organism, dar depinde mult ce fel de grăsime și în ce cantitate. Ca atare, noi astăzi o să folosim o cantitate mult mai mică de ulei, dar stați liniștiți că o să fie foarte buni și așa. Cu atât mai mult cu cât azi îi imperechem cu un piure de cartofi care are și el unt și lapte.

Ingrediente:

  • 225g creveți decorticați BIO congelați (de la Lidl)
  • 2 căței usturoi
  • 2 linguri suc de lămâie proaspăt stors
  • 2 linguri ulei de avocado (sau alt ulei vegetal)
  • 1 ceapă
  • 3 ardei kapia curățați (eu am avut galben, portocaliu, roșu) – 280g
  • 1 zucchini curățat (sau dovlecel) 340g
  • 550g cartofi curățați
  • 1 lingură plină unt cu conținut redus de grăsime 20g
  • aprox 110 ml lapte 1,5% grăsime
  • 1 legătură frunze de pătrunjel
  • piper negru măcinat
  • sare
  • opțional: condimente diverse (ierburi italienești, mediteraneene, etc), ardei iute.

Mod de preparare:

Dezghețăm creveții și îi curățăm. Cu ajutorul vârfului unui cuțit sau o scobitoare le scoatem/ tragem intestinele afară dacă acestea nu au fost înlăturate. Dacă folosiți creveți proaspeți, găsiți o grămadă de tutoriale pe youtube cum să îi decorticați și să le scoteți intestinele.

Curățăm cartofii, îi spălăm în câteva ape și îi tăiem felii sau cubulețe. Îi punem la fiert cu o linguriță rasă de sare. Apa trebuie să îi acopere aproximativ 3-4 degete peste. Îi fierbem până când pot fi pătrunși ușor cu furculița, dar să nu se spargă toți în apă(aprox 20 – 25 de minute).

Când cartofii sunt fierți, îi scurgem cu ajutorul unei site și îi lăsăm așa aproximativ 2 minute. Apa trebuie să fie scursă perfect. Îi punem înapoi în oala uscată și îi amestecăm cu o lingură mare de unt. Îi zdrobim cu o presă specială pentru cartofi (un zdrobitor manual), adăugând laptele treptat. Cantitatea de lapte poate să fie mai mare sau mai mică, în funcție de preferințe (piureul mai fluid sau nu).

FOARTE IMPORTANT: niciodată nu zdrobiți cartofii folosind mixer sau blender vertical, pentru că veți obține un piure total neapetisant, ca un adeziv de lipit tapetul. Nu o să fie mai fin, ci doar mai lipicios și cu o textură neplăcută. Folosiți presa manuală și atât. Mai adăugați sare dacă e nevoie, după gust.

Cât timp cartofii fierb ne ocupăm de legume. Într-o tigaie antiaderentă călim ceapa într-o lingură de ulei de avocado. Presărăm și un praf de sare să se înmoaie ceapa mai repede. Amestecăm constant ca nu cumva să ardem ceapa.

Când ceapa a devenit semitransparentă, adăugăm și ardeiul tăiat fâșii. Amestecăm constant pentru ca legumele să nu se ardă.

Când și ardeiul e ușor călit și s-a înmuiat ușor, adăugăm și dovlecelul tăiat feliuțe pe sfert. Tragem la tigaie toate legumele până când acestea sunt făcute, amestecând constant. Dacă ceapa se arde, ea devine amară și strică toată aroma mâncării. Mie personal, îmi place ca dovlecelul să rămână ușor crocant. Nu uităm să adăugăm condimente în timpul gătirii legumelor: sare, piper negru măcinat, alte ierburi mediteraneene, etc.

Scoatem legumele pe o farfurie și curătăm ușor tigaia cu un servețel. Adăugăm o lingură de ulei de avocado și adăugăm creveții curățați. Îi tragem la tigaie pentru aproximativ 2 minute. Presărăm pe ei sare și piper negru măcinat. Adăugăm și usturoiul tocat mărunt și îi întoarcem pe partea cealaltă. După un minut adăugăm 1-2 linguri suc de lămâie și îi prăjim în continuare. Totul durează foarte puțin, aproximativ 2 minute pe o parte și încă două pe cealaltă.

La final, când creveții sunt făcuți, oprim focul, adăugăm legumele și pătrunjelul tocat mărunt. Trântim totul pe un pat de piure de cartofi și savurăm cu mare poftă. Eu am adăugat și câteva feliuțe de ardei iute foarte colorat.

Să ne fie de bine și noi să avem poftă!

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s