
Astăzi voi trece în revistă amarantul, pe care l-am descoperit cam în același timp cu quinoa. Gustul amarantului aminteste ușor de nucă și are o textură ușor gelatinoasă.
Amarantul este supranumit și „floarea nemuritoare și a frumuseții veșnice”. Denumirea de amarant provine din limba greaca unde „amaranthos” inseamna „cel care nu se va veșteji”, în trecut fiind considerat o plantă sacră, un simbol al nemuririi.
Amarantul reprezintă o bună sursă de proteine de origine vegetală. Comparativ cu alte cereale, amarantul este surprinzător de bogat în aminoacizi, în special lizină. El este bogat in fibre, vitamina A, E, B , D, minerale ca fier, zinc, fosfor, magneziu, mangan, dar și calciu. Are un conținut redus de sodiu și nu conține grăsimi saturate sau gluten.
Consumul regulat de amarant poate aduce beneficii persoanelor cu boli cardiovasculare, are efecte pozitive asupra tensiunii arteriale și a nivelulului colesterolului, având și efecte anti-inflamatoare. Chinezii foloseau amarantul pentru a vindeca infecțiile și migrenele.
Ingrediente:
- 1 cupă amarant
- 3 cupe apă
- un praf sare
Mod de preparare:
Lăsați amarantul la înmuiat pentru aproximativ o oră sau chiar mai mult, după care spălați-l ușor și scurgeți apa.
Puneți amarantul la fiert în apă cu sare într-o crăticioară antiaderenta. Eu folosesc proporția amarant – apă de 1:3.
Când apa începe să clocotească, acoperiți cu capac și lăsați-l la fiert la foc mic- mediu pentru aproximativ 20- 25 de minute (sau până când apa scade și amarantul este fiert). Nu uitați că trebuie amestecat din când în când pentru a nu se prinde și a nu se forma cocoloașe.
Când amaratul este fiert, opriți focul și mai lăsați-l pentru încă 5- 10 minute acoperit cu capac.
Cel mai des eu îl adaug la micul dejun în diverse combinații cu lapte vegetal, fructe și alte semințe.
Spor la bucătărit!
Vă pup,
H.
Si cum il folosesti apoi? In ce mod il gatesti?
Cochetez de ceva vreme cu ideea de a-l introduce in alimentatie, dar nu prea stiu cu ce merge combinat.
Astept cu nerabdare niste retete! 🙂
Am deja pozele pentru un mic dejun delicios cu amaranth 🙂 o sa incerc sa le postez cat mai repede ( sper chiar maine). A iesit foarte bun, peste asteptari :).
Buna seara, Amaranthul se poate pregati seara si a 2 a zi sa se foloseasca la micul dejun in reteta pe care ati postat-o?
Eu de regula prepar amaranthul seara si il pastrez in caserola la frigider. De multe ori am pregatit o cantitate suficienta pentru 2 zile si gustul a fost acelasi.
O seara frumoasa si spor la gatit 🙂 !