
Bine…. recunosc!!!!! Secretul retetei consta si in acel sos de rosii preparat de mama mea, pe care ea il pune in sticlute pentru iarna. Nu ma intrebati cum il prepara , cantitati gramaje ,etc pentru ca nu stiu exact. Clar contine rosii carnoase din gradina casei. Pot sa va mai spun ca e usor picant, cu un iz de busuioc, usturoi si condimente de genul. Sosul asta de casa pe care il primesc direct sigilat in sticlute de la mama e de multe ori mana cereasca. Cu el, pot pregati anumite retete in doua minute si trei miscari :). Voi puteti sa folositi un sos marinara sau un sos de rosii pe baza de rosii cu usturoi si busuioc. Daca folositi unul din comert, aveti grija la ingrediente, sa fie cat mai natural si fara bazaconii.
Ingrediente:
- 80 g paste quinoa cu rosii bio/ portie
- 2 dovlecei mai micuti
- 2 morcovi medii
- 1 ceapa sanatoasa
- 1 bucata mică de telina radacina
- 500 ml sos marinara cu busuioc si usturoi (eu am avut un sos facut de mama si pus la sticlute peste iarna )
- 1 lingurita amestec de legume natural (sau un cubulet bio, fara bazaconii)
- 1 frunzulita de dafin uscat
- 2 linguri de ulei (eu am folosit din samburi de struguri)
- 1 catel de usturoi zdrobit
- Sare, piper negru proaspat macinat
- Optional: busuioc , oregano daca mai e nevoie – in cazul in care sosul vostru marinara nu e deja destul de condimentat
- Optional: cateva linguri parmezan/ grana padano de calitate sau fulgi de drojdie inactiva pentru varianta de post/ vegana
Mod de preparare:
Am taiat ceapa marunt. Restul legumelor ( morcovii, telina, dovleceii) le-am dat pe razatoarea cu gauri mari.
Am calit ceapa in cele doua linguri de ulei, pana cand aceastea s-a înmuiat si a devenit translucida. Am adaugat ardeiul si usturoiul tocat si le-am calit si pe ele pentru cateva minute, dupa care am adaugat si restul legumelor tocate marunt. Am continuat gatirea lor pana cand legumele s-au inmuiat usor si si-au dezvoltat aroma. Am adaugat putina apa (cat se le acopere usor), sare, amestecul de legume natural (cubul BIO) si le-am lasat sa fiarba.
Cand legumele au fost aproape fierte, am adaugat sosul marinara de casa si am adaugat si restul condimentelor: frunzulitele de dafin uscat, oregano uscat, piper si catelul de usturoi zdrobit. Eu nu am exagerat cu condimentele, sosul meu fiind deja destul de condimentat.
Am mai lasat sa fiarba vreo 10 minute pana sa se mai ingroase sosul si la final am adaugat si parmezanul ras care s-a topit si a ingrosat sosul si mai tare. Spre final am adaugat si frunzulitele de busuioc tocate. Daca tineti post sau nu consumati lactate, puteti sa folositi fulgi de drojdie inactiva care ingroasa sosul si dau un usor gust de branza. A nu se confunda cu drojdia pentru aluaturi.
Am fiert pastele de quinoa conform instructiunilor de pe ambalaj, le-am trantit pe un platou alaturi de sosul gata preparat si le-am servit cu mare pofta.
Pastele de quinoa nu sunt obligatorii, puteti folosi orice alt tip de pasta integrala, de naut, linte, etc.
Sa aveti pofta!
Va pup,
H.