
Astăzi vin la voi cu o rețetă care la noi în familie are un mare succes. Cel puțin o zi din săptămână micul dejun constă în terci de ovăz în diverse combinații. Cea de azi e una simplă cu măr crud, scorțișoară și un strop de extract de portocală, fiind de altfel și cea mai solicitată. Nu știu dacă terciul de ovăz este pe gustul tuturor, dar vă invit să testați rețeta și cine știe poate deveniți fani ai terciului ca și noi.
Deși e o rețetă banală simt nevoia sa fac câteva precizări:
- Scorțișoara folosită să fie scorțișoară de Ceylon. Pe piață sunt două tipuri de scorțișoară Cassia si de Ceylon. Cea de Ceylon are un parfum mult mai delicat, un gust mai fin, mai dulce și conține o concentrație mult mai mica de cumarină (în cantități mari cumarina poate fi toxică pentru ficat și sistemul nervos). Beneficiile scorțișoarei sunt multiple și pe lângă proprietățile sale antiinflamatorii și bacteriene este recomandată chiar și diabeticilor având efecte pozitive asupra glicemiei .
- Ovăzul – eu folosesc un ovăz cu fulgi mai mici, mai moi și mai fini. Ovăzul acela cu fulgi mai mari si mai duri îl folosesc când pregătesc granola de casă și mai puțin la terciuri. Folosesc cam 40-50 grame de ovăz la o porție, diferența fiind că la 40 g ovăzul trebuie fiert mai mult până se incheagă. Când folosiți o măsură pt fulgii de ovăz, adăugați dublul măsurii pentru lichidul folosit. Văzusem la un moment dat că Jamie Oliver zicea: ca ovăzul să nu iasă bălos trebuie să folosiți fulgi de ovăz de calitate.Deci dacă Jamie zice…:)
- Fulgii mari de cocos (coconut chips sau coconut flakes) nu sunt fulgii aceia mărunți de cocos, ci sunt niste bucăți de cocos mari. Au un gust mult mai intens și mai bun zic eu, care adaugă o aromă ușor mai dulce terciului nefiind nevoie astfel să apelăm la alți îndulcitori.
Ingrediente:
- 1 măsură (40 – 50 g) fulgi de ovăz fini
- 2 măsuri (200 ml) lapte de ovăz / eu mai folosesc si lapte de orez cu aromă de vanilie
- 1/2 de linguriță scorțișoară (sau după preferințe)
- 1/2 măr
- 2 ml de extract pur de portocală ( sau alte arome ca extract de vanilie, etc)
- chipsuri de cocos
- un praf de sare (opțional)
Mod VIDEO de preparare:
*pentru a ajusta calitatea clipului alegeti rezolutia maximă de 1080 p.
Mod de preparare:
Într-o crăticioară adaugați ovăzul, laptele, scorțișoara si extractul de portocală. Dați totul la fiert și amestecați până se ingroașă.
Terciul astfel obținut se transferă intr-un bol și se servește cu bucățelele de măr tăiat și fulgii mari de cocos.
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H
3 gânduri despre „Terci de ovaz cu mar si scortisoara”