Orez negru cu peste la gratar si salsa de mango


M-am hotărât să accept provocarea lansată de Prăjiturela și Carrefour România și să vin la voi cu o rețetă din ingrediente pe care le aveam deja prin frigider. Mi-am dat seama că nu v-am arătat cu ce combin eu orezul meu negru a la Mrs Wong și prin urmare m-am executat. Combinația clasică, cu care nu dau greș niciodată când vreau să pregătesc o cină mai specială, este cea cu orez negru, pește la grătar și salsa de mango și avocado. Gustul pătrunzător și totuși subtil al orezului negru, merge perfect cu carnea fragedă și delicată a peștelui. Peștele poate să fie un file de somon sau un file de păstrăv somonat. Salsa cu mango și avocado ridică preparatul la un alt nivel și se potrivește de minune.

Am profitat de ocazie și am folosit tigaia mea KitchenAid pe care am luat-o cu voucher-ul Carrefour din aplicatia Act for Good cu 50% reducere și de care sunt extrem, dar extrem de mulțumită. Dar m-am lăudat deja destul cu noile mele tigăi în stories, pe Instagram. Pe atunci nu știam că o să se potrivească la fix cu această provocare. Și dacă tot e o provocare lansată de Carrefour, am decis să folosesc și farfuriile mele albastre și vesele luate tot de la ei anul trecut.

Dar să nu o mai lălăim și să purcedem cu rețeta până nu ne pierdem în detalii :).

Ingrediente:

Pentru orez:

  • 160 g orez negru – 1 cănuță (prefer marca Gallo Venere)
  • 700 ml apă – 4 – 5 cănuțe apă
  • 1 cub Bio de pui (eu am folosit cuburile Bjorg) (*vezi Notă 1)
  • 30 g – 1/2 ceapă roșie
  • 1 linguriță plină pastă de ardei de casă sau 1/2 ardei kapia tocat mărunt
  • 1 cățel de usturoi mare și gras
  • 1 linguriță plină Mirodenii orez a la Mrs. Wong de la Sonnentor (secretul acestui orez)
  • 1 lingură ulei din sâmburi de struguri (sau alt ulei vegetal)
  • 1 linguriță plină unt 65% grăsime
  • 2 linguri parmezan (*vezi Notă 2)
  • 1 linguriță mică de ghimbir proaspăt ras

Pentru pește:

  • 2 fileuri somon / sau 2 fileuri păstrăv somonat (eu le-am tăiat în 4)
  • condiment Fish and Chicks de la Sonnentor (50% lămăie, 30% piper negru, cimbru, lemongrass, ghimbir, ulei esențial ecologic de lămâi)
  • opțional: usturoi granulat
  • sare

Pentru salsa de mango:

  • 1/2 mango
  • 1 avocado mic Hass
  • 1/2 de ardei kapia sau ardei gras roșu
  • 1/4 de ceapă roșie
  • 1 bucățică castravete fabio (3 cm)
  • 1 – 2 lingurițe ulei din sâmburi de struguri
  • suc de lămâie proaspăt stors
  • frunze de pătrunjel
  • piper proaspăt măcinat
  • sare

Notă 1: Cubul Bjorg nu conține sirop de glucoză, ulei de palmier, conservanți sau monoglutamat de sodiu. Este o variantă prescurtată de a obține o supă falsă extrem de rapid. În cazul în care aveți la îndemână supă de pui sau supă de legume făcută în casă, folosiți cu încredere, o să fie și mai bună. În acest caz, înlocuiți deci cei 700 ml apă + cub Bjorg cu aceeași cantitate de supă de casă

Notă 2: pentru cei care vor să reducă din calorii sau să nu folosească lactate, pot să renunțe la lingurița de unt folosită la orez și să înlocuiască parmezanul cu fulgi de drojdie inactivă. Nu e la fel de cremos orezul, dar merge foarte bine și așa.

Mod de preparare:

Pentru pește:

1. Dacă folosesc fileuri de somon atunci nu folosesc deloc ulei. Somonul fiind un pește ușor gras, el se gătește foarte bine fără grăsime suplimentară. Credeți-ma pe cuvât! Dacă folosiți fileuri de păstrăv, atunci cu o pensulă ungeți peștele pe toate părțile. Folosiți puțin ulei, 1 linguriță max.

2. Presărați condimentele pe toate părțile peștelui: sare, condimentul Fish & Chicks și usturoiul granulat.

3. Încingeți foarte bine o tigaie grill (aprox 5 min). Adăugați fileurile de somon cu pielea în jos. Lăsați să se prăjească pentru aproximativ 5 minute.

4. Întoarceți fileurile de pește și pe partea opusă pielii, pentru apoximativ 2-3 minute. Mie îmi place să le țin cam jumătate de minut și pe laterale, pentru a căpăta acele urme de grătar. Timpul de gătire diferă (poate să fie mai mult sau mai puțin) în funcție de grosimea fileurilor și de preferințele personale.

Înainte/ după – glisați săgețile stânga – dreapta

Pentru salsa de mango:

1 Tăiați bucățele/ mărunt fructul de mango, avocado, ceapa roșie, ardeiul, castravetele și frunzele de pătrunjel. Stropiți cu puțin ulei și suc proaspăt stors de lămâie (aprox 1/2 lămâie). Asezonați cu sare și piper.

Pentru orezul negru:

Metoda de preparare a orezului negru o gasiți foarte detaliată (poze pas cu pas) la link-ul de mai jos, unde am pregătit împreună acest orez negru delicios. Aveți acolo mult mai multe explicații.

Orez negru a la Mrs WongMetoda de preparare detaliată CLICK AICI

Metoda pe scurt:

1. Pregătiți o supă falsă din cubulețul de pui și apă (amestecul terbuie să fie foarte fierbinte).

2. Căliți ceapa într-o lingură de ulei și o linguriță de unt.

3. Când ceapa s-a inmuiat ușor, adăugați ghimbirul și usturoiul ras. După încă un minut, adăugați și pasta de ardei. Căliți 1 – 2 minute.

4. Adăugați orezul negru spălat și scurs foarte bine. Prăjiți pentru 2-3 minute, până când acesta își dezvoltă aroma.

5. Continuăm să îl gătim ca pe un risotto clasic, adăugând câte un polonic de supă, rând pe rând. Pe la jumătatea timpului adăugați și condimentul de orez a la Mrs Wong și piperul negru măcinat. Când lichidul se absoarbe aproape complet, mai adăugați un polonic – două de supa și tot așa, rând pe rând, până când orezul este fiert. Amestecați din când în când pentru un orez cremos.

6. La final adăugați cele două linguri de parmezan ras și amestecați. Verificați de sare și mai adăugați dacă este cazul.

Serviți orezul negru cu câte un file de somon și puțină salsa de mango deasupra.

Sa ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s