Orez negru a la Mrs. Wong (varianta clasica + de post/vegana)


Orezul negru a fost cunoscut în China Antică sub denumirea de „orezul interzis”. El era destinat doar nobilimii, oamenilor de rând fiindu-le interzisă consumarea lui. Nu mai e cazul acum, el regăsindu-se în prezent în toate marile lanțuri de supermarketuri sau magazine naturiste. Studiile sugerează că orezul negru conține o cantitate importantă de antioxidanți, mai mare chiar și decât în binecunoscutele afine. Orezul negru este și o bună sursă de fibre, conține vitamina E , fiind superior orezului alb și chiar celui brun din punct de vedere nutrițional.

Când vine vorba de orez, am două mici secrete pentru un orez cu un parfum și o aromă deosebită. Primul secret este legat de un condiment special, fără de care nu mi-aș imagina această rețetă de orez. Este vorba de condimentul de la Sonnentor – Mirodenii pentru orez a la Mrs.Wong. Cel mai des eu îl achiziționez de la Bebe Tei/ Farmacia Tei, dar se găsește și la alte magazine naturiste sau magazine online. Acest condiment conține: bucățele de morcov, semințe de coriandru, semințe de muștar galben, scorțișoară, sfeclă roșie, ghimbir, chimion, coajă de lămâi, albăstrele și petale de trandafiri. Vă invit să îl încercați, mie îmi place la nebunie! Al doilea mic secret este legat de tipul de orez folosit, eu preferând orezul negru de la Gallo Venere, care are o aromă deosebită, fiind foarte parfumat.

Ingrediente (aprox 2 porții mari):

Varianta clasică:

  • 160 g orez negru – 1 cănuță (prefer marca Gallo venere)
  • 700 ml apă – 4 cănuțe
  • 1 cub Bio de pui (eu am folosit cuburile Bjorg) *vezi Notă 1
  • 30 g – 1/2 ceapă roșie
  • 1 linguriță plină pastă de ardei de casă sau 1/2 ardei kapia tocat mărunt
  • 1 cățel de usturoi mare și gras
  • 1 linguriță plină Mirodenii orez a la Mrs. Wong de la Sonnentor (secretul acestei rețete)
  • 1 lingură ulei din sâmburi de struguri (sau alt ulei vegetal)
  • 1 linguriță plină unt 65% grăsime
  • 2 linguri Grana Padano sau parmezan
  • Opțional: 1 linguriță mică de ghimbir proaspăt ras

Varianta de post (vegană):

  • 160 g orez negru – 1 cănuță (prefer marca Gallo venere)
  • 700 ml apă – 4 cănuțe
  • 1 cub Bio de legume (eu am folosit cuburile Bjorg) *vezi Notă 1
  • 30 g – 1/2 ceapă roșie
  • 1 linguriță plină pastă de ardei de casă sau 1/2 ardei kapia tocat mărunt
  • 1 cățel de usturoi mare și gras
  • 1 linguriță plină Mirodenii orez a la Mrs. Wong de la Sonnentor (secretul acestei rețete)
  • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri (sau alt ulei vegetal)
  • 1 lingură fulgi de drojdie inactivă (a nu se confunda cu drojdia pentru aluaturi)
  • Opțional: 1 linguriță mică de ghimbir proaspăt ras

Notă 1: Cubul Bjorg nu conține sirop de glucoză, ulei de palmier, conservanți sau monoglutamat de sodiu. Este o variantă prescurtată de a obține o supă falsă extrem de rapid. În cazul în care aveți la îndemână supă de pui sau supă de legume făcută în casă, folosiți cu încredere, o să fie și mai bună. În acest caz, înlocuiți deci cei 700 ml apă + cub Bjorg cu aceeași cantitate de supă de casă.

Mod de preparare:

  1. Pregătiți rapid o supă falsă de pui (sau legume) din cei 700 ml apă și cubul Bio Bjorg. Încălziți într-o crăticioară apa și cubul Bio, până când acesta se dizolvă și supa este foarte fierbinte. Dacă folosiți varianta de supă pregătită în casă, renunțați la apă și cub și folosiți 700 ml de supă fierbinte.

2. Într-o tigaie ceramică antiaderentă adăugați lingura de ulei + untul (sau 2 linguri ulei pentru varianta vegană) și ceapa tocată cât mai mărunt. Începeți să căliți ceapa la foc mic. Când ceapa s-a înmuiat ușor, adăugați usturoiul mărunțit cu presa și ghimbirul ras (dacă folosți). Căliți încă un minut.

3. Adăugați pasta de ardei. Eu am folosit o variantă de pastă de ardei pusă la borcan peste iarnă. Nu vă faceți probleme dacă nu aveți așa ceva. Folosiți cu încredere ardei kapia tocat foarte mărunt cu un roboțel de bucătărie. Căliți 1- 2 minute.

4. Adăugați orezul negru spălat și scurs foarte bine. Îl prăjiți pentru aproximativ 2- 3 minute. O să simțiți ce aromă delicioasă emană deja, de nucă aș zice.

5. Din acest moment începe gătirea lui așa cum ați proceda la un risotto clasic, eu sărind peste partea cu alcoolul adăugat.

Începem așadar să adăugăm – rând pe rând și pe foc mic mediu – câte un polonic din supa fierbinte, amestecând în permanență cu mișcări ușoare, până la absorbirea completă a lichidului. La început eu adaug două polonice de supă, după care continui cu câte un singur polonic. După primele două polonice adăugăm și condimentul miraculos pentru orez a la Mrs. Wong. Are un gust genial, perfect pentru papilele mele gustative. Acest condiment este secretul meu pentru un orez negru delicios.

Ca să rezum: adăugăm câte un polonic din supa fiebinte, amestecăm până se absoarbe lichidul, după care adăugăm următorul polonic de supă și tot așa. Procedăm în acest mod până orezul este fiert al dente, cremos în exterior și foarte ușor crocant în interior.

6. Luați orezul de pe foc și adăugați cele două linguri de grana padano (sau parmezan). Amestecați cu o spatulă până când parmezanul se topește în orez, făcându-l și mai cremos. Dacă pregătiți varianta vegană, pentru o aromă de brânză, folosiți în locul parmezanului – fulgii de drojdie inactivi. Evident că nu adaugă aceeași cremozitate sau aromă, dar sunt o varianta mai dietetică, de post/vegană, care pot să substituie cât de cât. Încă o dată vă atenționez să nu îi confundați cu drojdia uscată pentru aluaturi, sunt lucruri diferite.

La final, nu uitați să gustați și să mai asezonați cu sare dacă e nevoie. La mine nu a fost cazul, pentru că orezul s-a sărat suficient de la cubul Bio, pasta de ardei și brânza (fulgii de drojdie inactivi) folosită. Dacă doriți, puteți adăuga în acest moment și puțin piper proaspăt măcinat.

Pentru a face orezul și mai cremos, mulți adaugă și la final o linguriță suplimentară de unt. Eu mă opresc aici și nu o fac, mă mulțumesc cu grăsimea și caloriile aduse deja de grana padano și lingurița de unt folosită de mine la început. Când vreau să optez pentru o varianta mai dietetică, mă îndrept spre varianta cu fulgii de drojdie inactivă, renunțând la unt și brânzeturi. Când vreau să mă răsfăț sau să pregătesc o cină mai specială, merg pe varianta clasică, reducând cantitatea mult mai mare de unt și parmezan folosită în mod normal în rețetele clasice.

Această variantă de orez trebuie servită imediat, ea nu este la fel de bună dacă se răcește sau se păstrează de pe o zi pe alta!

Noi consumăm această rețetă ca și garnitură pentru pește, pui sau ciuperci portabello la grătar( în varianta de post). O să revin în alte postări cu diverse combinații cu acest orez negru care, sper eu, o să vă lase gura apă.

Să vă fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

2 gânduri despre „Orez negru a la Mrs. Wong (varianta clasica + de post/vegana)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s