3 trucuri concrete pentru evitarea risipei alimentare (avocado, banana si lapte de cocos)


Astăzi vin la voi cu o postare mai altfel, nu cu o rețetă așa cum v-am obișnuit, ci cu o serie de sfaturi, trucuri (tips & tricks) sau cum vreți voi să le spuneți. Aceste trucuri m-au ajutat de-a lungul timpului să încerc să evit aruncarea la gunoi a anumitor alimente care urmau în scurt timp să se strice. E un dublu câștig: nu doar ca evit risipa alimentară, dar și învăț, în același timp, să nu mai arunc așa ușor cu banii la gunoi. De multe ori cumpărăm mult prea mult și uităm să folosim ceea ce avem deja în casă. Ne trezim de multe ori la magazin cumpărând alimente noi, deși poate în casă am avea destule ingrediente pentru a găti ceva delicios. Plecăm de multe ori la supermarket cu o listă de 5 produse pe care vrem să le cumpărăm și ne întoarcem în coș cu 20. Puzderia de produse din magazine ne trezește poftele și ne determină să cumpărăm mai mult decât ne dorim sau avem nevoie.

Discuția e amplă și lungă, dar eu azi vreau să vă prezint 3 trucuri concrete cu 3 alimente pe care eu am învățat să le salvez de la gunoi, prelungindu-le viața puțin. Sunt și alimente pe care eu le folosesc des și se găsesc frecvent în casa mea (cum e banana, avocado), dar și alimente pe care le folosesc ocazional și care dacă nu le folosesc integral la o rețetă, îmi rămân și ajung să le arunc (cum e laptele de cocos la cutie metalică).

AVOCADO

Înainte/ După – Glisați săgețile stanga dreapta

Dacă ați consumat avocado până acum, știți deja foarte bine cât de repede oxidează acesta și se înnegrește. Dar cum procedăm dacă la o masă consumăm jumătate de avocado, rămânem cu cealaltă jumătate nefolosită și nu dispunem de un aparat de vidat? Dar dacă vrem să pregătim salata mea cu ou și avocado (care e incredibil de gustoasă), dar ne rămâne o porție și pentru a doua zi? Soluția mea? – E APA.

TRUC NR 1: SCUFUNDAREA FRUCTULUI DE AVOCADO ÎN APĂ ȘI PĂSTRAREA LUI LA FRIGIDER. Umpleți o caserolă de sticlă cu apă rece. Scufundați jumătatea de avocado nefolosită în apă, acoperiți, sigilați cu capac și dați recipientul la frigider. Fructul de avocado trebuie să fie scufundat complet în apă. De asemenea, e de preferat să păstrați acea jumătate de avocado care are sâmburele încă atașat.

TRUC NR 2: ÎN CAZUL SALATEI DE OU CU AVOCADO – Dacă încercați să o păstrați până a doua zi în frigider, o să observați că o să se innegrească și nu mai poate fi consumată. La fel ca în primul caz și aici folosim apa. Punem salata într-o caserolă de sticla. Nivelăm și presăm bine salata cu o lingură. Turnăm încet apă peste salată până acoperim ușor întreaga suprafață (aprox 1/2 cm apă). Acoperim caserola cu capac și o dăm la frigider. A doua zi scurgem ușor apa, amestecăm în salată si o consumăm. O sa observăm că ea nu s-a mai înnegrit, așa cum ar fi făcut-o în mod normal.

BANANA

Înainte/ După – Glisați săgețile stânga – dreapta

Cred că mulți dintre voi consumă banane. Dar de câte ori nu vi s-a întâmplat să luați mai multe banane, să nu le mâncați și să înceapă să se innegrească? Cu cât sunt mai coapte bananele (au mai multe pete negre pe coajă), cu atât ele sunt mai dulci. Este momentul perfect pentru a putea fi folosite în diverse preparate ca banana bread, clătite proteice cu ovăz și banane, muffins sănătoase îndulcite cu banane, etc.

Dar ce faceți dacă nu aveți chef de gătit pe moment? Cea mai bună variantă e congelarea acestora și folosirea lor ulterioară.

TRUC NR 1: CONGELAREA BANANELOR pentru folosirea lor ulterioră. Bananele congelate pot fi folosite în diverse preparate ca: smoothie cu spanac și mentă, clătite proteice cu ovăz și banană, înghețată fără zahăr cu banană, etc. Rețeta mea de clătite proteice poate fi făcută atât cu banane proaspete, cât și cu banane congelate. Să nu uităm de asemenea că, pentru un smoothie cu spanac și mentă, consistența cea mai bună și mai cremoasă e dată dacă folosim banană congelată.

TRUC NR: 2: folosirea imediată a bananelor extrem de coapte în dulciuri sănătoase ca: muffins sănătoase cu banane, clătite proteice cu ovăz și banane, banana bread (fără zahăr adăugat), terciuri, etc.

LAPTELE DE COCOS ÎN CUTIE DE METAL

Înainte/ După – Glisați săgețile stânga – dreapta

Cel mai des folosesc laptele de cocos la cutie de metal pentru rețetele mele de curry, care ne plac foarte mult. Dar cum procedăm când pregătim o porție mai mică de curry și avem nevoie doar de 1/2 de cutie de cocos? Eu transform laptele rămas în cuburi de gheață. Sau altfel spus, pur și simplu îngheț laptele de cocos rămas.

TRUC NR 1: TRANSFORMAREA LAPTELUI DE COCOS ÎN CUBURI DE GHEAȚĂ. Las puțin cutia de cocos la tempertura camerei, el având tendința să se separe la rece. Omogenizez laptele de cocos amestecând cât mai bine cu o lingură. Torn laptele de cocos într-o tăviță de gheață și dau totul la congelator. Folosesc cuburile de gheață ulterior, la diverse preparate ca: smoothie, curry, terciuri, în cafea, etc.

#stoprisipaalimentara

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s