
Astăzi vă propun o rețetă foarte rapidă de hummus, la care o să folosim conservă de năut din comerț. Bineînțeles că putem să ne fierbem singuri năutul acasă, dar atunci timpul de preparare crește simțitor și nu am mai putea-o numi rețetă rapidă. Hummusul este o rețetă destul de versatilă, putând fi savurată în foarte multe combinații. Noi îl savurăm uneori la micul dejun, alteori la prânz sau ca snack între mese. Am folosit hummusul chiar și în loc de dressing la o salată. Imginația e singura care vă oprește.
Ingrediente:
- 1 borcan de năut fiert din comerț (al meu avea 540 g greutate netă / 400 g boabe năut)
- 4 – 5 linguri lichid de pe năut din conservă (acest lichid se mai numeste aquafaba)
- 1 lingură plină de tahini de calitate (pastă de susan)
- 3 linguri de suc de lămâie
- 1 lingură iaurt cremos
- 1/2 cățel usturoi sau un cățel foarte mic
- piper proaspăt măcinat
- sare
Mod de preparare:
Se adaugă toate ingredientele într-un roboțel de bucătărie sau blender și se mixează până se obține o compoziție cremoasă și mătăsoasă. Inițial eu am mixat totul cu blenderul meu pentru smoothie, dar la final am mutat totul într-un miniroboțel de bucătărie, care a făcut compoziția mult mai omogenă și mai fină. E de preferat deci să folosiți din start un roboțel de bucătărie dacă aveți în dotare. Pentru a obține un hummus cât mai fin, cojile de pe boabele de năut se înlătură înainte de a le mixa.
Pentru rețetă se parcurg următorii PAȘI:
1 – Separăm boabele de năut și lichid din conservă. ATENȚIE – lichidul nu se aruncă, urmează să îl folosim în rețetă în pașii următori.
2 – Trântim boabele de năut într-o sită, pe care o adăgăm într-un vas cu apă. Începem să frecăm boabele de năut între palme. O să observăm că de pe năut încep să se desprindă niște coji, care încep să se ridice la suprafață. Începem să le pescuim și să le separăm.
2 – Adăugăm năutul fără coji într-un blender.

3 – Adăugăm cele 5 linguri de lichid de pe năut (se mai numește aquafaba).

4 – Adăugăm o lingură mare de tahini (pastă de susan) de calitate.

5 – Adăugăm 3 linguri de suc de lămâie proaspăt stors.

6 – Adăugăm 1 lingură de iaurt. Iaurtul îl folosim pentru a da cremozitate hummusului. În mod normal, pentru un hummus fin, mulți adaugă o cantitate semnificativă de ulei și pastă de susan. Noi trișăm puțin și folosim iaurt, pentru a elimina cantitatea de ulei folosită în mod normal. Acest truc l-am văzut într-o zi la o emisiune cu Jamie Oliver și l-am tot folosit de atunci.

7 – Adăugăm un cățel mic de usturoi zdrobit.

8 – Adăugăm sare și piper proaspăt măcinat.
Mixăm tot și gata rețeta!

Pentru varianta de hummus cu ardei copt, adăugăm 4 ardei kapia copți în toată combinația, mixăm și atâta tot!
Hummusul poate fi servit în diverse combinații: fie cu felii de legume (morcovi , țelină, castraveți, etc), fie cu lipii integrale sau pe pâine integrală prăjită cu diverse toppinguri. O rețetă de hummus toast în 4 variante găsiți și la mine pe blog în link-ul de mai jos.
Hummus toast în patru variante – click
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.
6 gânduri despre „Hummus de casa – reteta rapida”