
Întotdeauna mi-a plăcut ceaiul de fenicul. Așa că a fost de ajuns să îl aud pe Jamie Oliver la TV zicând că semințele de fenicul merg extrem de bine cu multe cărnuri, că am și sărit să testez. Concluzia: mie mi-a plăcut combinația tare mult. Chiar dacă în primă fază micile semințe buclucașe mi-au amintit de siropurile de tuse, aroma care a dat-o cărnii mi s-a părut minunată.
Și în timp ce marinam eu carnea de pui și mai trăgeam câte un ochi pe postul paprika, a apărut la TV Mary Berry care pregătea o salată marocană cu quinoa și roșii uscate. M-am gândit eu atunci: ce bine ar merge cu puiul meu. Aveam si niște quinoa fiartă și un rest de orez roșu, așa că am încropit și eu o salată, doar că am folosit un borcan de ardei copt, pentru că aia aveam la îndemână. Aromele s-au potrivit perfect, nouă ne-au plăcut tare mult.
Ingrediente:
Pentru pieptul de pui:
- 800g – o caserolă de piept de pui
- 1 linguriță semințe de fenicul
- 2/3 linguriță boia de ardei dulce
- 1/2 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță usturoi granulat
- 2 linguri ulei de avocado pt gătit (sau alt ulei vegetal)
- piper negru măcinat
- sare
Pentru salata de quinoa:
- 1 cănuță quinoa albă Bio Lidl – 120g (puțin turmeric și sare pt gătit)
- 1/2 cănuță orez roșu marca Riso gallo – 70g
- 3 – 4 ardei copți la borcan
- 2 linguri chives/ cepșoară
- 90g brânză (feta, telema, de capră sau ce preferați)
- 1 lingură frunze de pătrunjel tocate
- 1 lingură ulei de avocado (măsline sau alt ulei vegetal)
- 2 linguri suc de lămâie
- piper negru măcinat
- sare
Notă: opțional puteți adăuga și 4-5 frunzulițe tocate de mentă pt un gust mai exotic și dacă vă simțiți mai aventuroși. Mary Berry a pus în salata ei marocană și pătrunjel și mentă și busuioc.
Mod de preparare:
Pentru pieptul de pui:
Am pus semințele de fenicul într-un mojar și le-am mărunțit. Am adăugat restul condimentelor (boia, turmeric, usturoi) plus cele 2 linguri de ulei. Am frecat bine.


Am scos puiul din frigider. L-am șters cu șervețele să fie perfect uscat. Cu un ciocan de carne am aplatizat foarte ușor pieptul de pui la capatul unde era foarte gros, pentru a fi mai uniform.
Folosind o pensulă, am uns pieptul de pui cu maglavaisul de mai sus. L-am sărat și piperat pe ambele părți. Am lăsat pieptul de pui condimentat pe blat, până a ajuns la temperatura camerei (30-60 minute).
Am pus pieptul de pui pe o tavă cu hârtie de copt și am dat totul la cuptor la 220 grade, temperatura sus jos, raftul din mijloc, până când puiul a fost făcut și rumenit. La jumătatea timpului am întors pieptul de pui, iar ultimele 2 minute am trecut cuptorul pe gătire intensivă să ia culoare mai tare. Timpul poate să difere în funcție de cuptor și grosimea fileurilor de pui. La mine a durat cam aproximativ 20 – 25 de minute.


Pentru salata de quinoa:
Am fiert orezul roșu cu puțină sare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Am fiert și quinoa după rețeta de bază, folosind sare și puțin turmeric. Le-am lăsat să se răcească o idee.
Metoda de bază pentru a găti quinoa, cu toate explicațiile necesare, le găsiți în link-ul de mai jos:
Într-un castron am adăugat quinoa fiartă, orezul roșu, ardeiul copt tăiat mărunt, brânza cubulețe mici, cepșoara tocată și frunzele de pătrunjel mărunțite. Am combinat 1 lingură de ulei cu 2 de suc de lămâie și le-am pus peste salata mea. Am amestecat totul și am mai adăugat piper negru măcinat și sare (doar dacă mai e cazul).
Am servit salata mea de quinoa cu pieptul de pui la cuptor și aromele s-au potrivit de minune. Ne-a plăcut tare mult, mai facem!
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.