
M-am gândit eu așa și mi-am dat seama că nu aș putea să nu am pe blog și rețeta mea favorită cu chia, cea cu ananas. Dar am zis că înainte să o plubic aș putea să postez rețeta de baza a budincii de chia, de la care plec în construirea altor rețete. O sa adaug rețeta asta la seria rețetelor de bază care am începu-o deja și care zic eu poate să fie destul de utilă.
Consistența budincii de chia, mai fluidă sau mai groasă, diferă în funcție de cantitatea de semințe de chia adăugată și de preferințele voastre. Dacă și ce arome adăugăm la rețeta de bază e tot în funcție de gusturi și preferințe. Putem de exemplu să adăugăm arome ca extract de vanilie, extract pur de portocală, lămâie, etc. Tot la fel putem adăuga sau nu puțină miere, sirop de arțar, sirop de agave, zahăr de mesteacăn sau alți îndulcitori naturali preferați de voi. Eu folosesc chia atât în prepararea diverselor budinci, cât și atunci când fac granola de casă sau pur și simplu peste iaurt dimineața cu afine și alte nebunii.
E foarte probabil ca mulți dintre voi să folosiți deja acese mici semințe și să le consumați regulat. Dar pentru cine nu știe ele și-au câștigat în ultimii ani reputația de superaliment aducând o serie de benificii prin consumul lor. O să găsiți o mulțime de articole despre beneficiile acestor mici grăunțe. Ele sunt bogate în proteine, fibre, ajutând la menținerea greutății optime prin senzația de sațietate care o oferă. Ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge, ajută sistemul digestiv, sunt bogate în antioxidanți, în acizi grași omega 3, bogate în calciu, etc. Ca orice aliment sunt și o serie de contraindicații: dacă ai tensiune arterială mică, dacă ești alergic la semințele de muștar, dacă consumi prea multe fibre, etc. Dar vă las pe voi să vă documentați mai mult despre beneficiile și contraindicațiile semințelor de chia și eu rămân la metoda mea de preparare care e și scopul meu aici.
Ingrediente:
- 300 ml lichid ( lapte de ovăz, lapte de orez cu aromă de vanilie, lapte de cocos, etc)
- 50 g semințe de chia (aproximativ 5 linguri)
- Opțional: arome ca extract pur de vanilie, portocală, etc
- Opțional: indulcitori naturali (green sugar, zahăr din mesteacăn/ xylitol, etc)
Mod de preparare:
Într-un bol adăugați laptele vegetal, semințele de chia, pecum și aromele sau îndulcitorii folosiți.
Timp de aproximativ 10 minute țineți bolul lângă voi și amestecați ocazional pentru a evita formarea cocoloașelor.
Acoperiți cu capac și băgați budinca la frigider pentru câteva ore bune sau peste noapte.
Budinca după rețeta de bază poate fi servită cu diverse toppinguri ca: bucățele de fructe proaspete, granola de casă, chipsuri de cocos, sosuri din fructe fără zahăr, banană cu unt de arahide, etc. Pe viitor o să va prezint combinațiile mele preferate, ceea ce îmi doream eu azi era să va arăt rația dintre lichid și semințele de chia pentru a obține o anumită consistență.

Vă pup,
H.
Un gând despre „Chia- reteta de baza”