
Despre semințele de chia v-am mai povestit eu deja, când am pregătit rețeta de bază. Astăzi vă propun o combinație cu ananas la conservă, condiția fiind să încercați să folosiți o conservă de ananas în suc propriu, fără zahăr adăugat. Eu nu am adăugat niciun fel de îndulcitor, sucul de ananas și fructele venind cu o cantitate suficientă de zahăr natural cât să transforme toată combinația într-un desert (sau mic dejun dulce, de ce nu?) ușor și cumva răcoritor.
Eu azi am vrut să pregătesc mai mult un desert fructat și ușor, așa că nu m-am limitat doar la ananasul la conservă, ci am adăugat și câteva bucățele de banană, portocală, kiwi, smochină și fulgi chips de cocos. Am ales și un lapte de orez cu cocos, pentru a completa gustul exotic al fructelor folosite. Bineînțeles că puteți să folosiți, la fel de bine, orice alt lapte vegetal e pe gustul vostru. Eu trebuie să recunosc că la această budincă merg cel mai des pe două variante: fie lapte de orez cu cocos, fie lapte de orez cu gust subtil de vanilie.
Ingrediente:
- 1 conservă ananas în suc propriu, neîndulcit– 567g avea conserva mea marca Dole
- Lapte de orez cu cocos The Bridge (trebuie sa avem 500 ml lichid in total – cantarim sucul de ananas obținut si completăm cu laptele vegetal) *vezi Notă
- 8 linguri semințe de chia (aprox 100 g /total sau aprox 12g/lingură)
- Pentru decor: mix de fructe (banană, portocală, kiwi, etc) + fulgi chips de cocos
* Notă: cantitatea de lapte vegetal folosită depinde de cantitatea de suc de ananas din conservă. În total trebuie să avem 500 ml de lichid. Ca urmare, daca obținem 200 ml suc de ananas din conservă mai adăugăm 300 ml lapte vegetal (200 ml suc anans+ 300 lapte vegetal = 500 ml lichid). Idem, daca avem de ex 170 ml suc ananas, atunci mai adăugăm 330 ml lapte vegetal.
Mod de preparare:
De la conserva de ananas o să folosim atât fructul, cât și sucul din conservă. Scurgem sucul într-un bol în care o să pregătim budinca. Eu am obținut 210 ml de suc de ananas din conservă. Completăm cu lapte vegetal astfel încât să avem în total 500 ml de lichid. În cazul meu a fost nevoie de 290 ml lapte vegetal ( 210 ml suc ananas + 290 ml lapte vegetal = 500 ml lichid). Combinăm sucul de ananas cu lapte vegetal.

Adăugăm și semințele de chia în lichidul obținut și amestecăm. Înainte de a adăuga ananasul și de a da totul la frigider, e important ca timp de 10 minute să ținem compoziția de budincă lângă noi, pentru a amesteca din când în când. Operațiunea asta este una importantă, se evită astfel formarea cocoloașelor.

După ce s-au scurs cele 10 minute și compoziția e mai omogenă, adăugam și ananasul din conservă tăiat cubulețe. Dăm totul la frigider pentru cel puțin două ore sau chiar peste noapte, pentru ca budinca să se închege.
Uneori calitatea semințelor de chia poate influența consistența budincii. Nu vă faceți probleme, puteți jongla cu consistența ei în funcție de preferințe, adăugând puțin lapte dacă o vreți mai moale sau din contră adăugând încă o lingură de semințe de chia, dacă preferați o consistență mai tare. În principiu, 8 linguri de chia la 500 ml de lichid ar trebui să fie suficient.
Când budinca e închegată și doriți să o serviți, adăugați compoziția în recipiente și savurați-o cu mare poftă. Pentru un gust mai dulce și mai exotic, puteți opta să mai adăugați suplimentar și căteva bucățele de fructe (banană, portocală, kiwi, smochine, etc) sau fulgi de cocos, asa cum am procedat și eu azi. A ieșit o budincă exotică de chia pe care am înfulecat-o cu mare nesaț.
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.
