
Nu știu care e platforma voastră preferată de socializare, dar cred că eu votez pentru Instagram. Acolo am descoperit o mulțime de poze fantastice, a unor oameni mai mult sau mai puțin experimentați în ale fotografiei. Pozele preferate bineînțeles că sunt de la cele două categorii esențiale din punctul meu de vedere: mâncarea și călătoriile. Așa am descoperit mulți bloggeri pasionați de mâncare și de un stil de viață sănătos, cu o grămadă de rețete noi și interesante, de mare ajutor când ești în pană de idei.
Rețeta de azi e inspirată de pe un astfel de cont de instagram, a lui Mihai Gătește. Îi urmăresc cu drag postările și story-urile în care gătește zilnic. Ce e drept, eu am schimbat condimentele folosite în funcție de ce aveam prin casă și după pofta inimii, dar ideea de bază a rămas aceeași: supă cremă de fasole verde acompaniată de crutoane de fasole boabe.
Ingrediente supă cremă:
- 500 g fasole verde congelată
- 200 ml smântână de gătit cu 15% grăsime
- 2 lingurițe pastă de ardei (eu folosesc una preparată în casă) sau 1/2 ardei kapia
- 2 linguri ulei de sâmburi de struguri (sau alt ulei vegetal)
- 1 ceapă medie
- 2 căței de usturoi mai mici
- 400 ml supă de legume (*vezi notă)
- 1/2 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță ierburi de Provence (Busuioc 18%, maghiran 17%, rozmarin 16%, cimbrisor, salvie, oregano, cimbru, menta)
- 1 linguriță pătrunjel uscat
- piper negru măcinat
- sare
- Opțional: puțin chimion măcinat (nu confundați cu chimenul, au gust diferit)
- Opțional: puțin piper cayenne pentru un gust ușor picant
- Opțional: germeni de praz
*Notă: Dacă nu aveți la îndemână supă de legume (stock de legume) homemade pregătită anterior, atunci se poate încropi rapid o supă falsă folosind apă și legume naturale deshidratate (vegeta naturală) sau un cub de legume bio. Atenție doar la ingrediente, amestecul de legume sau cubul BIO să fie unul natural și fără E-uri, zahăr sau alte nebunii, de preferat doar legume deshidratate! De asemenea, cantitatea de supă folosită depinde de cât de subțire/ groasă preferați supa (300 – 400 ml apă).
Ingrediente crutoane de fasole albă boabe:
- 1 conservă de fasole albă mare
- 1 lingură ulei de sâmburi de struguri (sau ce ulei vegetal preferați voi)
- sare
- piper
- Opțional: alte condimente la alegere ca praf de chili, oregano, rozmarin, ierburi provance, etc
Mod de preparare crutoane de fasole:
Incingem cuptorul la 220 grade.
Punem fasolea scursă într-o sită și o clătim bine cu un jet de apă rece. Așezăm fasolea pe un șervet absorbant pentru a îndeparta cât mai bine apa rămasă.
Trântim fasolea pe tava de la cuptor, tapatată în prealabil cu hârtie de copt. Adăugăm peste uleiul , sarea, piperul și restul de condimente pe care le mai folosim și amestecăm.
Răsfirăm fasolea pe toată tava și o dăm la cuptor. La jumătatea timpului am mai amestecat-o puțin pentru a se coace uniform.
În aproximativ 25 de minute, fasolea ar trebui să fie coaptă și crocantă.
Mod de preparare supă cremă de fasole verde:
Eu am avut fasole verde congelată cumpărată din magazin, așa că am fiert-o conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Ca atare, am adăugat fasolea verde în apă clocotită cu sare și am fiert-o pentru aproximativ 7 minute. La final am scurs apa și am pus-o în blender.

Pentru supa de legume (stock-ul de legume) eu am ales azi varianta scurtă, cu o supă falsă cum îi mai zic eu. Într-o crăticioară am încălzit cei 400 ml de apă împreună cu amestecul de legume natural (cubul de legume BIO) și sarea. Le-am lăsat să dea în clocot și le-am fiert pentru câteva minute bune. Atenție doar la ingrediente, amestecul de legume să fie unul natural și fără E-uri, zahăr sau alte nebunii, de preferat doar legume deshidratate! Al meu era și fără sare.
Transferați și supa în blender, peste fasolea verde fiartă. Inițial puteți să adăugați doar 300 ml – 350 ml din supă, adăugând ulterior și restul, în funcție de consistența dorită.
Într-o crăticioară, am pus ceapa tocată mărunt la călit în cele două linguri de ulei. După 4-5 minute am adăugat și usturoiul tocat. Amestecăm și avem grijă să nu le ardem. După un minut – două, am adăugat pasta de ardei și sosul chili (sau ardeiul kapia tocat mărunt, dacă asta folosiți).
Când toate legumele s-au călit, am adăugat smantâna lichidă și condimentele – turmericul, ierburile de provence, piperul, pătrunjelul uscat, (piperul cayenne și chimionul dacă folosiți). Am adus totul până în punctul de fierbere și am mai lăsat un minut – două. Am transferat toată compoziția în blender.


Bineînțeles că toate aceste etape pot să fie pregătite simultan. Până fasolea noastră fierbe, numai bine putem să pregătim și restul etapelor enunțate mai sus.
Când toate ingredientele pregătite anterior sunt în blender, e momentul sa mixăm vertiginos. Gustați și mai adăugați sare dacă e nevoie. O să obținem o supă cremoasă și mătăsoasă, numai bună de savurat alături de crutoanele noastre crocante de fasole boabe. Germenii de praz au mers la fix, au adus o notă piperată și ușor picantă.
Vă doresc spor la bucătărit și să aveți poftă!
Vă pup,
H.
Un gând despre „Supă cremă de fasole verde”