
Acum ceva timp vă prezentam o supă cremă de fasole verde foarte rapidă și gustoasă. Am promis atunci că o să revin și cu o variantă de post/ vegană, așa că m-am conformat și am apărut cu o rețetă asemănătoare, dar fără lactate. Am renunțat așadar la smântâna pentru gătit cu 15% grăsime și am optat pentru o smântână bio pentru gătit pe bază de ovăz, care și-a făcut treaba foarte bine. Am adăugat și o lingură de fulgi de drojdie inactivi, care au un ușor gust de brânză. Nu confundați fulgii de drojdie inactivă cu drojdia pentru pâine și aluaturi, e vorba de altceva. Fulgii de drojdie inactivă mai sunt cunoscuți și sub denumirea de proteina vegetarienilor, pentru că sunt o sursă bogată de proteine.
Azi am folosit un mix de mazăre și fasole verde, dar puteți la fel de bine să folosiți doar fasole verde. Nu săriți peste condimente, altfel supa cremă va fi destul de banală. Eu am folosit azi turmeric, care e un foarte bun antiinflamator și niște ierburi de Provence care dau acel mic plus ((busuioc 18%, maghiran 17%, rozmarin 16%, cimbrisor, salvie, oregano, cimbru, menta). Când folosiți turmeric, nu uitați să folosiți și piper negru măcinat, care potențează efectele antiinflamatoare ale turmericului.
Ingrediente:
- 450 g fasole verde congelată
- 350 g mazăre verde congelată
- 500 ml supă de legume (vezi Notă*)
- 1 ceapă medie
- 1-2 căței usturoi (unul mai mare sau doi mai mici)
- 200 ml smântână pentru gătit pe bază de ovăz
- 2 lingurițe pastă de ardei ( puteți folosi ardei kapia proaspăt dacă nu aveți pastă, eu am folosit o variantă homemade)
- 1 linguriță plină turmeric
- 1/2 linguriță ierburi de Provence (Busuioc 18%, maghiran 17%, rozmarin 16%, cimbrisor, salvie, oregano, cimbru, menta)
- 1 lingură fulgi din drojdie inactivă ( a nu se confunda cu drojdia pentru aluaturi)
- 1 lingură ulei din sâmburi de struguri (sau alt ulei vegetal)
- piper negru măcinat
- sare
*Notă: Dacă nu aveți la îndemână supă de legume (stock de legume) homemade pregătită anterior, atunci se poate încropi rapid o supă falsă folosind apă și legume naturale deshidratate sau un cub de legume bio. Atenție doar la ingrediente, amestecul de legume sau cubul BIO să fie unul natural și fără E-uri, zahăr sau alte nebunii, de preferat doar legume deshidratate!
Mod de preparare:
Am fiert mazărea și fasolea verde conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Am tocat ceapa mărunt și am pus-o la călit în cele două linguri de ulei. Am presărat și un praf de sare, pentru a ajuta ceapa să se inmoaie mai ușor. Când ceapa a devenit moale și translucidă, am adăugat și usturoiul tocat mărunt. Am mai lăsat 2 minute, după care am adăugat și pasta de ardei (sau ardei kapia tocat dacă asta folosiți).
Când legumele s-au călit, am adăugat și lingurița de turmeric pudră.
Am adăugat imediat și smântâna pe bază de ovăz.
Am continuat cu condimentarea și am adăugat: ierburile de provence, piperul negru măcinat, fulgii din drojdie inactivă și sarea. Nu săriți peste ierburile de provence și restul condimentelor, pentru că altfel mâncarea o să aibă un gust destul de fad și banal. Am lăsat la fiert pentru încă 2-3 minute și am luat de pe foc.
Aveți nevoie de 500 ml supă de legume încălzită. Puteți să folosiți și varianta rapidă de supă încropită cu ajutorul unor legume naturale deshidratate sau un cub BIO și apă.
Într-un blender adăugați: mazărea și fasolea fierte și scurse de apă, cei 500 ml supă de legume, sosul cu smântână de ovăz pregătit anterior. Mixați bine, până când compoziția se transformă într-o cremă mătăsoasă și diafană. Gustați și mai asezonați cu sare dacă este necesar.
Și voila, supa cremă este gata!
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.