Păstrăv crocant la cuptor


Nu cred că v-am mai spus, dar deși eu am crescut într-o familie de dascăli, marea pasiune a tatălui meu nu a avut legătură cu profesia lui de zi cu zi, ci cu pescuitul. Multe ore din timpul lui liber au fost sacrificate pentru a da cu firu-n baltă. Mama chiar îmi mai spunea mai în glumă (mai în serios :)): „cred ca la taică-tu creierul i-a luat deja forma unui pește”. Nu mai are sens să vă povestesc câte momeli, râme și viermuși am văzut de-a lungul anilor. Cum s-ar spune, fără număr. Dacă ar fi fost după tata, cred că ar fi fost în stare să își păstreze viermușii la rece, în frigider. Totul în numele marii pasiuni. Noroc cu mama care, fire sensibilă de altfel la astfel de obiceiuri, a pus piciorul în prag când a venit vorba de frigider. În extrasezon era timpul plutelor, atunci ne fura ojele și lacurile de unghii ca să își vopsească plutele frumos. Să nu înțelegeți că mă plâng, astea sunt niște amintiri dragi ale mele. Peștele preferat în copilărie era somnul, pe care tata îl prindea în râul Mureș. De la el am primit pontul că aș putea încerca și păstravul, pentru că are o carne plăcută și nu e nici foarte gras. Și bine am făcut! Uite așa am ajuns la alegera de azi: păstrăv crocant la cuptor.

Pentru rețetă am apelat la blog-ul unei maestre în bucătărie – Laura Laurențiu. De când am descoperit cum prepară ea păstrăvul, nici că am mai vrut să îl pregătesc în altă manieră. Vă invit cu mare drag să îi răsfoiți rețetele de pe blog , sigur găsiți o mulțime de idei pentru inspirație. Dar să nu ne mai lungim cu poveștile și să purcedem cu rețeta.

Ingrediente:

  • 2 păstrăvi eviscerați
  • 1 lingură ulei din sâmburi de struguri
  • Condiment Fish and Chicks de la Sonnentor (50% lămăie, 30% piper negru, cimbru, lemongrass, ghimbir, ulei esențial ecologic de lămâi)
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 praf de boia de ardei dulce
  • Sare

Mod de preparare:

Eu am avut păstrăv gata eviscerat, așa că am trecut direct la curățarea solzilor și la filetarea lui. Peștele nu se spală sub jet de apă, ci se curăță și se șterge cu prosoape curate de hârtie.

Cu ajutorul unui cuțit de filetat am început să curăț solzii cu mișcări inverse, de la coadă spre cap. Am tăiat capul pe la branhie și l-am îndepărtat. Am continuat filetarea cu taieturi în jurul coloanei și desfăcând peștele ca un fluture. Am îndepărtat ușor coada și toate oasele.

Pentru filetare am urmat pașii descriși de chef Florin Dumitrescu în video-ul de mai jos, unde ne învață cum să filetăm corect un păstrăv. Atât cât m-am priceput am încercat să îi urmez indicațiile.

Eu nu am lăsat păstrăvul sub formă de fluture ca în video, ci l-am împărțit în jumătate, obținând astfel 4 fileuri mai mici.

Am așezat fileurile pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și am continuat cu condimentarea. Am amestecat o lingură de ulei cu cățelul de usturoi zdrobit cu presa. Cu amestecul astfel obținut, am uns fileurile de pește pe ambele părți, ajutându-ma de o pensulă de bucătărie.

Notă: Pielea peștelui am uns-o cu ulei, evitând usturoiul pisat, pe care am încercat să îl întind mai mult pe partea cu carne, care nu este expusa așa tare la căldură.

Am continuat condimentarea cu sare, boia dulce și amestecul de pește de la Sonnentor.

După condimentare fileurile se vor așeza în tavă cu pielea în sus.

Laura Laurențiu ne recomandă să coacem păstravul la cuptorul preîncălzit la 230 grade, pe funcția grill, timp de 15 min (treapta 2 a grătarului de sus în jos). Căldura vine astfel doar din partea de sus. Eu nu am denumirea de funcție grill la aragaz, dar am o funcție de gătire intensivă, care e recomandată pentru gratinare și rumenire.

Ideea de bază e că avem nevoie de căldură doar din partea de sus pentru a praji pielea și a o face crocantă, în timp ce carnea se va găti delicat dedesubt. Trebuie să vă adaptați si în funcție de cuptorul vostru, de ce funcții are și cât de puternic coace.

Trageți de săgeți stanga – dreapta pentru a vedea imagini înainte și după coacerea la cuptor

Condimentele folosite de mine nu sunt obligatorii, puteți bineînțeles să folosiți și alte combinații preferate de voi. Este o rețetă delicioasă și sănătoasă, pe care vă invit să o încercați și care cred eu că nu are cum să nu vă placă mai ales dacă sunteți amatori de pește. Folosind această metodă evităm și prăjirea în ulei, la tigaie, a peștelui. Cu toate astea, chiar și la cuptor obținem o piele rumenă și crocantă, cu o carne fragedă și delicată.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

3 gânduri despre „Păstrăv crocant la cuptor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s