Orez integral cu conopida si legume


În ultimul timp am tot văzut pe internet rețete de „orez fals” în care se folosea conopidă mărunțită, acel „cauliflower rice” în limba engleză. Orezul de conopidă este evident o variantă dietetică de garnitură, care arată ca un orez, dar care nu neaparat și seamănă la gust. Așa mi-a venit ideea de azi: cum ar fi să înmulțesc cantitatea de orez folosit cu conopidă, care seamănă la aspect cu orezul, dar care e mult mai slabă caloric. Orezul folosit azi a fost unul brun integral în varianta express, care fierbe în 10 minute, numai bun când sunteți pe grabă. Mi-a ieșit o cantitate cam mare, dar până la urmă a fost bine pentru că s-a pastrat destul de ok și pentru următoarele zile. Perfect pentru zilele de gătit în avans (meal prep). Am adăugat și ardei și mazăre, mergând pe ideea că legumele în plus nu strică niciodată. Rețeta mea nu e bătută în cuie, au fost dăți când am pus mai multă conopidă, mai puțină mazăre, mai mult sau mai puțin ardei, în funcție de ce aveam și prin frigider.

Am folosit și turmeric, care nu doar că dă o culoarea foarte frumoasă, dar este și un foarte bun antiinflamator. Nu uitați nici de piperul negru măcinat, care potențează efectele antiinflamatoarea ale turmericului. Turmericul și piperul negru măcinat creează o adevărată simbioză.

Ingrediente:

  • 125 g – orez natur brun integral (1 punguță) *vezi Notă 1
  • 200 g conopidă mărunțită
  • 200 300 g mazăre congelată
  • 60 g – 1 ceapă galbenă
  • 1 ardei kapia mare sau 2 mai mici
  • 1 cățel mare usturoi
  • 1 bucățică ghimbir (aprox 1 cm grosime)
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 linguriță amestec bio mirodenii pt orez a la Mrs Wong de la Sonnentor *vezi Notă 2
  • 2 linguri ulei (eu folosesc ulei de sâmburi de struguri)
  • 1 linguriță cu vârf turmeric
  • piper negru proaspăt macinat
  • sare

Notă 1: Pentru rapiditate și pentru că asta am avut la îndemână, eu am folosit azi o punguță de orez natur brun integral express care fierbe în 10 minute. Bineînțeles voi puteți folosi orice alt orez integral pe care îl fierbeți conform instrucțiunilor de pe ambalaj

Notă 2: Ingredientele pentru amestecul de orez sunt: chimion, bucățele de morcov, semințe de coriandru, semințe de muștar galben, scorțișoară, sfeclă roșie, ghimbir, cojă de lămâi, albăstrele și petale de trandafiri.

Mod de preparare:

Am pus mazărea la fiert cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Poză înainte de prepararea termică (fierbere)

Am pus orezul la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. În apa pentru orez am adăugat sare și amestecul de mirodenii a la Mr Wong.

Cu ajutorul unui roboțel de bucătărie am tocat conopida, nu exagerat de mărunt, ci până la consistența unui orez. Bănuiesc că operațiunea poate fi făcută și cu ajutorul unei răzători mari manuale, doar că o să dureze mai mult.

Am tocat și celelalte legume: ceapa, ardeiul, usturoiul și ghimbirul. Pentru ghimbir eu am folosit o răzătoare foarte fină.

Trageți de săgeți stănga – dreapta

Am pus ceapa la călit în cele două linguri de ulei. Când aceasta s-a înmuiat și a devenit translucidă am adăugat și usturoiul și ghimbirul. După încă un minut două, am adăugat și ardeiul tocat mărunt și am călit totul la foc mic.

Când legumele au fost gata, am adăugat și conopida. Ăsta e momentul când ne destrăbălăm cu condimentarea: turmeric, sare și piper negru măcinat. Am prăjit totul pentru aproximativ 7 – 10 minute, fără să adaug lichid și amestecând destul de des. Ne dorim ca textura conopidei să fie ușor crocantă și nu extrem de moale, fleșcăită.

La final am adăugat și orezul și mazărea fiartă și scursă și am mai amestecat un minut. Am presărat și pătrunjelul tocat mărunt și voila, mâncarea este gata! Cum s-ar spune o explozie de culori în farfurie, așa cum îmi place mie. Am savurat-o alături de păstrăvul la cuptor, al cărui rețetă vă invit neaparat să o testați.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s