Chiftele de curcan și dovlecel la cuptor


Ce ați spune de niște chiftele, dar care să fie o idee mai sănătoase decât cele prăjite în tigaie cu mult ulei? Chiftelele sunt o rețetă clasică cu care mulți dintre noi au crescut și pe care eu am încercat să o reinterpretez într-o variantă ușor mai sănătoasă. Nu vă lăsați păcăliți de poză, cumva acolo par cam uscate, dar în realitate erau chiar moi și fragede. Ca și carne am ales-o pe cea de curcan, la care am adăugat niște dovlecel ras pentru a evita uscarea prea tare a chiftelelor. Condimentele le-am păstrat pe cele clasice: usturoi, pătrunjel, piper, sare și niște boia dulce afumată. Prăjirea lor am ales să o fac la cuptor, evitând astfel o cantitate semnificativă de ulei. Au ieșit bune zic eu, pentru niște chiftele la cuptor eu m-am declarat mulțumită. S-a decis, o să mai fac și altădată!

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată de curcan
  • 230 grame dovlecel ras
  • 50 g ardei gras roșu
  • 1 fir ceapă verde (atât partea albă cât și verde – poate fi opțională)
  • 2 -3 căței usturoi (uneori combin 2 căței usturoi + usturoi granulat)
  • 1 ou
  • 2 linguri pline făină de năut
  • 1 legătură pătrunjel (imi place sa combin și 1/2 legatură pătrunjel si 1/2 mărar)
  • boia dulce afumată
  • sare
  • piper negru măcinat
  • 2 linguri de ulei de sâmburi de struguri

Notă: am uitat să număr chiftelele rezultate, dar mi-a ieșit tava mare de cuptor plină cu chiftelele înghesuite ca în poza de mai jos 😛

Mod de preparare:

Am curățat și ras dovlecelul pe răzătoarea cu găuri mari. L-am strâns bine în pumni, scurgându-l foarte bine de toată zeama lui.

Am tocat foarte mărunt ardeiul gras, ceapa verde și pătrunjelul (plus mărar dacă folosiți). Eu am folosit un mini-roboțel de bucătărie, dar merge foarte bine și cu clasicul cuțit.

Într-un bol am adăugat toate ingredientele (mai puțin uleiul): carnea toacată, dovlecelul ras și scurs, ardeiul tocat și scurs, ceapa tocată, usturoiul mărunțit cu presa, oul, năutul, pătrunjelul/ mărarul tocat mărunt, boiaua, sarea și piperul.

Am început să frământ cu mâinile compoziția. Cu cât frământați cu mâna mai mult, cu atât compoziția se încheagă mai bine și chiftelele devin mai ușor de modelat.

Am pus cele două linguri de ulei într-o căniță, mi-am frecat pălmile cu ulei și m-am apucat de modelat chiftelele. Am încercat să le fac cât mai egale. Am pus chiftelele modelate pe tava de la cuptor, tapetată cu hârtie de copt.

După ce toate chiftelele au fost formate și așezate în tavă, am luat o pensulă de bucătărie și am mai uns chiftelele cu restul de ulei rămas de la modelare.

Două linguri de ulei de sâmburi de struguri, este toată cantitatea de ulei folosită de mine. Am decis să îl folosesc pentru a putea obține o ușoară crustă mai crocantă. Mi se pare oricum acceptabil pentru toată cantitatea de chiftele obținută.

Am preîncălzit cuptorul la 190 grade (căldură sus jos). Am băgat tava la cuptor și le-am lăsat cam 30 – 40 de minute. Le-am întors și pe partea cealaltă după aproximativ 20 de min. Eu le-am lăsat cam 40 de minute, pentru a se prăji puțin mai bine. Datorită dovlecelului care e umed, nu mi-au ieșit seci.

Vă doresc să aveți poftă, iar garnitura o las la latitudinea voastră și după pofta inimii!

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s