Cheesecake cu ciocolata (cu indulcitori/ fara zahar adaugat)


Rețeta acestui cheesecake este „furată” de la nimeni alta -pregătiți tobele- mama mea. Ea pregătește acest desert la ocazii speciale pentru tatăl meu care suferă de diabet. Nu este vreun desert super dietetic, dar este unul fără zahăr adăugat, cu multă ciocolată și biscuiți digestivi cu îndulcitori. Bineînțeles că și nouă ne-a plăcut foarte mult, așa că tatăl meu s-a trezit cu concurență serioasă la înfulecat. Dar nu e cu supărare, pentru că el oricum nu și-ar fi permis să dea gata un cheesecake întreg de unul singur. Așa cum v-am obișnuit, să încetăm cu vorbărie multă și să purcedem cu rețeta.

Ingrediente (tavă rotundă 26 cm):

Pentru crustă:

  • 250g biscuiți digestivi integrali fără zahăr /cu îndulcitori
  • 70g unt cu 65% grăsime

Pentru cremă:

  • 250g mascarpone
  • 200ml smăntână naturală pentru frișcă
  • 150g ricotta
  • 270g – (3buc x90g) ciocolată cu lapte fără zahăr/ cu îndulcitori
  • 1 plic (10g) gelatină albă mărunțită
  • 2 lingurițe extract/ esență naturală de vanilie
  • Opțional: 1 lingură (20g) îndulcitor natural (eu am avut green sugar)

*decorul este opțional

Mod de preparare:

1 Zdrobiți biscuiții cu un roboțel de bucătărie. Dacă nu aveți la îndemână, puteți apela la o pungă și un făcăleț.

2. Într-o crăticioară antiaderentă topiți untul la foc foarte mic. Aveți grijă să nu îl ardeți, amestecați cu grijă.

3. Adăugați untul topit peste biscuiții zdrobiți. Cu mâna frământați ușor compoziția.

4. Turnați compoziția de biscuiți într-o tavă rotundă (26 cm) cu pereți detașabili. Presați bine biscuiții într-un strat uniform. Dați tava la frigider.

5. Într-un castron metalic turnați smântâna naturală pentru frișcă și ciocolata ruptă cubulețe. Topiți-o la foc foarte mic pe bain-marie (vezi notă). Amestecați în permanență cu o spatulă pentru ca ciocolata să nu se prindă de fundul castronului. Compoziția nu trebuie să fiarbă. Luați de pe foc când ciocolata e topită și lăsați compoziția să se răcorească la temperatura camerei.

Notă: Procedura BAIN-MARIE: Puneți o oală cu puțină apă la fiert. Deasupra ei așezați castronul metalic cu smântâna și ciocolata. Aveți grijă ca apa să nu atingă fundul castronului. Compoziția nu trebuie să fiarbă.

Glisați săgețile stănga/ dreapta – Înainte și după fierberea la bain – marie

6. Puneți gelatina + 100 ml de apă într-un pahar. Lăsați gelatina la hidratat pentru aproximativ 10 minute.

7. Într-un castron puneți brânza mascarpone, brânza ricotta, lingura de îndulcitor* și esența naturală de vanilie. E de preferat ca brânzeturile să fie ușor la temperatura camerei și nu proaspăt scoase din frigider. Mixați (cu un mixer) foarte scurt compoziția, până devine ușor spumoasă.

Notă: *Ca îndulcitor eu am avut la îndemână green sugar (un amestec de erytritol cu stevie), dar puteți să îl omiteți complet sau să puneți o idee mai mult, în funcție de propriile preferințe și gusturi.

8. Puneți gelatina hidratată într-un castron metalic și topiți-o ușor la bain-marie. Puneți castronul metalic cu gelatină pe o oală cu apă fiartă, la foc mic, până când granulele de gelatină se topesc ușor și avem un amestec omogen. AVEȚI MARE GRIJĂ CA GELATINA SĂ NU FIARBĂ! Prin fierbere aceasta își pierde proprietățile.

9. Adăugați gelatina topită în 4 linguri din amestecul de smântână și ciocolată. Amestecați ușor și adăugați-o peste compoziția de brânzeturi.

10. Adăugați și restul de cremă de smântână cu ciocolată. Mixați cu un mixer compoziția pentru aproximativ 1 – 2 minute. O să obțineți o cremă ușor moale.

11. Turnați crema în tavă peste amestecul de biscuiți. Nivelați ușor și trantiți ușor tava de vreo 2-3 ori de masă, pentru ca amestecul să se așeze și să scăpați de bulele de aer.

12. Dați tava la frigider peste noapte pentru ca minunata cremă să se întărească. A doua zi aveți grijă când detașați pereții tăvii. Eu trec foarte ușor pe margini cu lama unui cuțit de jur împrejurul cheesecake-ului, înainte de a scoate pereții detașabili.

13. Decorarea cheesecake-ului este opțională, folosiți ce aveți la îndemână și după propria imaginație. Eu am folosit azi doi biscuiți digestivi întregi, vreo doi mărunțiți și ceva nucă măcinată, o smochină feliată și două fructe de physalis pe care le avem prin frigider.

Să aveți poftă și nouă să ne fie de bine!

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s