
Drobul (plăcinta) de ciuperci este o rețetă pe care am repetat-o și modificat-o de foarte multe ori. Deși îmi plăcea gustul, nu eram f mulțumită de textură, era cumva prea apoasă, ciupercile având un conținut foarte mare de apă. A ieșit uscată doar atunci când am făcut-o ca un chec și am folosit și praf de copt. Dar eu îmi doream de data asta altceva, ceva între cele două variante. Am apelat la făina de năut (cantitate pe care am modificat-o de multe ori),un tip de făină care vine și cu un anumit conținut de proteină vegetală și de care am fost foarte mulțumită. Nu e o plăcintă uscată, e mai mult cremoasă, a doua zi aducându-mi aminte și de gustul unui pateu. De fapt mie, a doua zi mi-a plăcut și mai mult. Am rugat mai multe persoane să guste și voturile au fost în favoarea ei, mi-au sugerat să o postez. Prin urmare m-am executat și am postat rețeta în ultima ei formă. Fiind în apropierea sărbătorilor pascale am adăugat și trei ouă fierte tari, pentru a îi da aspectul unui drob. Dar puteți să le săriți, la fel de bine merge și fără ele.
Ingrediente:
- 600g ciuperci curățate (champignon, ghebe, portobello, etc)
- 2 ardei kapia medii
- 1 ceapă galbenă mică
- 2 – 3 cepe verzi
- 3 căței usturoi (sau 2 buc usturoi verde)
- 120g brânză telemea bio
- 5 ouă mari
- 100g făină de năut (nu substituiți cu altă făină)
- 1 legătură mare frunze pătrunjel
- 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
- opțional: 2-3 ouă fierte tare
- piper negru măcinat
- sare
În cazul în care renunțați la oul din mijloc, plăcinta voastră de ciuperci poate să înlocuiască foarte bine o bucată de friptură dintr-o farfurie. O idee perfectă pentru cei care nu consumă carne sau care poate caută și alte variante de genul.
Mod de preparare:
1. Tăiați mărunt ceapa galbenă și partea albă de la ceapa verde. Căliți-le ușor în cele 2 linguri de ulei. După un minut – două adăugați și ardeiul kapia tăiat cubulețe și usturoiul tocat mărunt. Adăugați puțină sare. Prăjiți pentru câteva minute.
2. Curățați ciupercile cu o perie uscată și cu un șervet înmuiat ușor în apă. Nu le scufundați în apă, că o să o absoarbă ca un burete. Tăiați ciupercile cubulețe și adăugați-le în tigaie la prăjit. Mai adăugați puțină sare și piper proaspăt măcinat.
3. Ciupercile se călesc până când apa pe care o lasă se evaporă complet și ele încep ușor să se prăjească. Dacă lasă foarte multă apă, puteți să mai îndepărtați din ea cu câte o lingură ca tot procesul să meargă mai repede. Spre final adăugați partea verde de la ceapă și pătrunjelul tocat. Lăsați compoziția să se răcorească ușor. F important e ca apa să se evapore complet!

4. Tocați compoziția cu ajutorul unui roboțel de bucătărie.
5. Cu ajutorul unui mixer bateți cele 5 ouă până se spumează bine. Adăugați și puțină sare. Țineți cont cât de sărată e și telemeaua folosită de voi și de câtă sare ați mai adăugat și pe amestecul de ciuperci.
6. Adăugați făina de năut și încoprporați-o cu mișcări ușoare cu ajutorul unei spatule. Nu înlocuiți cu făină albă sau integrală de grâu pentru că nu e la fel.
7. Adăugați și compoziția de ciuperci și brânza tocată mărunt. Eu am tocat brânza tot la roboțelul de bucătărie, dar puteți folosi și o răzătoare. Omogenizați cu mișcări ușoare toată compoziția.


8. Așezați compoziția într-o tavă de silicon. Dacă nu aveți tavă de silicon, atunci folosiți hârtie de copt. Ca să așezați hârtia de copt mai ușor, puteți să o treceți printr-un jet de apă rece, să o scurgeți cât mai bine (o mototoliți bine în pumni) și doar după să o întindeți în tavă.
9. Dacă folosiți și ouă fierte tari pentru a semăna mai mult cu un drob, atunci puneți o jumătate din compoziție în tavă, așezați de-a lungul tăvii ouăle fierte tare și acoperiți-le cu restul compoziției de ciuperci. Dacă doriți plăcintă simplă de ciuperci, atunci omiteți ouăle fierte tare.
10. Dați tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade (nivelul din mijloc și fără ventilație) pentru aproximativ 40 – 50 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia. Eventual verificați la final cu o scobitoare dacă plăcinta e făcută.
11. Eu am lăsat plăcinta la răcit și doar după am scos-o din tavă. Personal, mie mi-a plăcut mai mult a doua zi. Plăcinta nu e genul de plăcintă uscată, ea e ușor mai cremoasă și mai moale, dar mie mi-a plăcut așa. Fac precizarea asta ca să știți la ce să vă așteptați. Sper să fie și pe gustul vostru sau măcar să fie pe gustul majorității.
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.
Un gând despre „Drob (placinta) de ciuperci”