
În familia noastră când vine vorba de ciuperci, treaba e foarte dubioasă. Eu, o mare amatoare de ciuperci sub orice formă, că sunt ghebe, portobello, champinon, hribi, etc, spune-ți-le cum le vreți, ciuperci să fie, eu mă bag. Una singură nu e pe placul meu și aia e trufa. Da, da, m-ati auzit bine, trufele nu îmi plac! Fată simplă, din provincie, nu le am cu finețurile :))))). Ei, acum vine rândul soțului – el, să nu le vadă. Toate ciupercile i se păreau scârboase când le vedea așa buretoase. Nici nu vroia să audă de ele sau măcar să încerce să le guste. Asta până într-o zi când vine acasă și se laudă că a mâncat niște paste cu trufe bune rău. Râd și îi explic că trufa e o ciupercă. Nu mă crede până nu vin cu dovada, sfântul google. Ei, se pare că poate totuși îi plac și ciupercile, doar că a început cu alea scumpe tare. Băiat fin, de capitală, nu ca mine :))).
Și uite-așa acum, singura regulălegată de ciuperci e că nu trebuie să le vadă efectiv în mâncare. Ăsta este și motivul pentru care o să găsiți la mine pe blog mâncăruri cu ciuperci, dar cumva ascunse. Așa a fost și cazul drobului cu ciuperci deja postat și așa e și supa cremă de azi. Atâta timp cât ciupercile nu sunt la vedere, toată lumea e mulțumită.
Ingrediente:
- 500g – o caserolă ciuperci champignon (ale mele au fost brune)
- 270g cartofi albi (cântăriți decojiți, fără coajă)
- 130g o ceapă albă foarte mare
- 3 căței usturoi
- 1 lingură legume deshidratate simple (fără sare sau alte bazaconii)
- un praf de condimente italienești * vezi notă
- 4 linguri smântână Bio din orez The Bridge
- 1 lingură de ulei din sâmburi de struguri sau alt ulei vegetal
- 1 L apă
- sare, piper negru măcinat
- opțional: puțin sos sriracha pentru un gust picant
Notă: condimentele mele italiene au fost unele marca Delhaize și conțin: sare, plante aromatice( oregano, busuioc, cimbru, rozmarin), condimente (paprika, piper negru), usturoi, ceapă
Mod de preparare:
1. Căliți ușor ceapa într-o lingură de ulei folosind o tigaie înaltă antiaderentă. Adăugați și puțină sare.
2. Când ceapa s-a înmuiat, adăugați și usturoiul tăiat feliuțe. După un minut adăugați și ciupercile curățate și tăiate felii.
3. Când ciupercile s-au înmuiat ușor și au început să lase zeamă, adăugați și cartofii tăiați cubulețe. Adăugați și lingura de legume deshidratate, sarea, piperul negru măcinat și condimentele italienești.
4. Adăugați 1L de apă și dați la fiert cu capac, foc mediu, până când ciupercile și cartofii sunt fierți – aproximativ 15-20 de min din momentul în care apa începe să fiarbă.
5. Spre final, adăugați și cele 4 linguri de smântănă de orez și sosul picant sriracha și mai dați un clocot – două. Aveți grijă cât sos iute adăugați, el este foarte picant. Cu singuranță, pentru cine dorește, smăntâna de orez poate fi înlocuită cu smântână de gătit cu 15% grăsime.
6. Când totul e fiert, puneți compoziția într-un blender și mixați totul foarte bine. Dacă vi se pare că aveți prea mult lichid, luați deoparte 2 polonice de zeamă și adăugați-le ulterior, în funcție de consistența dorită. Țineți totuși cont că deși e o supa cremă, aceasta nu trebuie să fie ca un piure, ci o idee mai lichidă ca acesta.
7. Eu am servit supa cremă cu o felie de pâine prăjită frecată cu un cățel de usturoi și cu puțin pătrunjel și ceapă verde deasupra. Pe una din porții am picurat și câțiva stropi de ulei de măsline cu trufe negre.
Nu e o supă cremă care să primească multe puncte pentru aspectul estetic, dar la gust nouă ne-a plăcut.
Atât pentru azi.
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.