
Dacă nu ați încercat ciupercile portobello până acum, vă îndemn să o faceți. Sunt extrem de cărnoase și delicioase, mai ales dacă sunteți fan ciuperci în general. Ciupercile au un conținut redus de calorii și conțin o serie de substanțe nutritive (sursă bună de seleniu, vitamina B, vitamina D, etc). Atât gustul cât și beneficiile lor m-au convins să le includ în consumul meu săptămânal. Eu găsesc de fiecare dată ciuperci portobello la LIDL, asta dacă vă întrebați de unde le achiziționez, dar sunt convinsă că se găsesc și prin alte supermarketuri. Având o textură cărnoasă, sunt foarte potrivite și ca substituent al cărnii în diverse preparate.
Astăzi avem o combinație de ciuperci portobello la grătar, acompaniate de o mazăre și o fasole verde înnăbușite la abur, de quinoa săltăreață cu turmeric și chimion și nelipsitul mix de microplante. Mai avem ceva vlăstari de floarea soarelui și de ridiche roșie ca să pară totul mai fancy și un sos de iaurt cu pătrunjel și avocado ca să încheiem socotelile. Ce bine e când avem astfel de culori în farfurie, care ne și hrănesc cu adevărat corpul!
Nu uitați #eatyourveggies #consumațilegume
Ingrediente:
Pt ciupercile la grătar:
- 300g – o caserolă ciuperci portobello
- 1 linguriță ulei din sâmburi de struguri
- piper negru măcinat
- sare
- opțional: alte condimente preferate (fulgi de usturoi, fulgi de chili, etc)
Pt quinoa fiartă (după rețeta de bază):
- 1 măsură quinoa (75g)
- 2 măsuri apă (200 ml)
- legume deshidratate (simple, fără sare sau alte bazaconii)
- turmeric
- 1 vârf de linguriță chimion
- sare
Pt dressingul de iaurt:
- 140g iaurt
- 1/2 avocado mic hass
- sucul de la 1/2 de lămâie
- un pumn frunze de pătrunjel
- piper negru măcinat
- sare
- opțional: ardei iute verde
Restul ingredientelor:
- Mazăre verde congelată Bonduelle Vapeur 3 min
- Fasole verde congelată Bonduelle Vapeur 3 min
- Câteva roșii cherry
- Salată mix (eu am avut azi un mix Petit Greens de la Microgreens– rucola, pak choi, kale, microplante mazăre)
- Opțional: vlăstari de floarea soarelui si vlăstari de ridiche roșie
Mod de preparare:
Pt ciuperci:
1 Curățați ciupercile de codiță și eventuala murdărie, folosind o perie uscată și un șervețel umezit. Niciodată nu băgați ciupercile sub jet de apă, pentru că ele absorb lichidul ca un burete. O să vă zic și cum procedez eu ca să meargă totul mai repede: le jupuiesc pielița de deasupra care se desprinde foarte ușor, le rup codița și le îndepărtez ușor lamelele de dedesubt (le rad ușor cu degetul).
2. Puneți grătarul la încins pe foc. Cu foarte puțin ulei, frecați grătarul folosind o pensulă de silicon. Când grătarul este încins, puneți ciupercile la prăjit cu căciuliile în jos. După câteva minute, când ciupercile au începu să se înmoaie, începeți să presați ușor folosind o lingură de lemn. O să observați că ciupercile încep să elimine din apa pe care o conțin.
3. Când ciupercile s-au prăjit pe o parte și s-au mai înmuiat, întoarceți-le și pe partea opusă să se prăjească. Acum e momentul în care adaugăm și condimentele: sare, piper, etc.
4. Continuați să presați cu lingura din când în când pentru a elimina cât mai multă apă. Aveți grijă să nu le rupeți. Când ciupercile sunt prăjite pe ambele părți, le puteți lua de pe grătar.


Pt mazăre și fasole:
1. Fierbeți mazărea și fasolea verde conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Eu le-am încălzit la abur, dar merge foarte bine și în tigaie. Nu uitați și de condimente la final (sare, piper sau ce vă mai surâde vouă inima).
Pt quinoa:
1. Pentru quinoa folosiți rețeta de bază pe care o găsiți la link-ul de mai jos. Ca și condimente am folosit azi legume deshidratate, sare, turmeric și un vârf de chimion. Quinoa poate fi înlocuită și cu orez integral, dacă vă e mai pe plac.
Quinoa – metoda de preparare – Click AICI
Pt dressingul de iaurt:
1. Într-un roboțel mic de bucătărie adăugați toate ingredientele și mixați ușor. Nu uitați să gustați ca să potriviți gustul acrișor și condimentele (sare, piper, etc). Pătrunjelul poate fi schimbat după preferințe și cu alte verdețuri ca mărar, mentă, corinadru, etc.
2. Dacă nu doriți să consumați iaurt sau poate nu vă place genul ăsta de dressing, puteți oricând să folosiți un dressing clasic din 3 părți ulei de măsline și o parte oțet. Merge foarte bine și așa. Adăugați dressingul peste salată și roșiile cherry.
Adăugați și restul ingredientelor pe un platou și cam atât.
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.
2 gânduri despre „Ciuperci portobello la gratar si un platou colorat”