Mancare de dovlecei cu ardei si marar


Vă prezint astăzi o mâncare dezarmant de simplă și ușoară cu dovlecei, ardei, usturoi și mărar. Este o rețetă ușor de preparat, ieftină și foarte ușoară din punct de vedere caloric. Cu alte cuvinte, o mâncare plină de beneficii atât pentru siluetă, cât și pentru buzunar. Bineînțeles, cine nu e amator de mărar, poate foarte bine să îl înlocuiască cu o legătură de pătrunjel. Merge foarte bine și așa. Ca să vă spun drept până acum câțiva ani nici eu nu mă atingeam de mărar. Dar asta s-a schimbat când am început să fac niște omlete la cuptor cu dovlecel în care am început să adaug și câte puțin mărar. Și uite-așa, papilele mele gustative s-au lăsat păcălite și au început să se obișnuiască cu gustul de mărar. Drept urmare, acum când fac ceva cu dovlecel, parcă simt nevoia de adăuga și puțin din această plantă neacceptată inițial.

Dar să terminăm cu vorbăria și să purcedem la pregătirea rețetei.

Ingrediente (aprox. 4 porții):

  • 2-3 (880 g) dovlecei curățați de coajă
  • 250 g ardei kapia fără cotor și semințe
  • 1 bucată (80 g) ceapă galbenă
  • 1 bucată (180 g) roșie frumoasă și cărnoasă
  • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
  • 1 lingură plină de legume deshidratate (fără bazaconii/ ale mele erau și fără sare)
  • 1 legătură mărar
  • 2 căței usturoi
  • sare
  • piper
  • opțional: o linguriță faină de năut

Mod de preparare:

Tăiem ceapa și ardeiul mărunt.

Într-o tigaie mai înaltă și antiaderentă adaugăm cele două linguri de ulei și punem ceapa la călit. Adăugăm și un praf de sare pentru ca ceapa să se înmoaie mai rapid.

După ce ceapa a devenit translucidă, adăugăm și ardeiul și le călim împreună pentru căteva minute. Amestecând din când în când să nu se ardă.

Tăiem dovlecelul cubulețe. Nu vă lăsați intimidați de cantitatea mare de dovlecei, ei scad foarte mult.

Trântim dovlecelul în tigaie alături de ceapa și ardeiul ușor călite. Adăugăm și legumele deshidratate, sare, piper și o jumătate de pahar de apă. Nu adăugăm foarte multă apă pentru că, dovlecelul fiind destul de apos, lasă destul de multă zeamă.

Acoperim parțial cu capac și lăsăm la fiert, la foc moderat. Amestecăm din când în când și verificăm să nu se ardă.

Decojim o roșie măricică și cărnoasă de pieliță. O tăiem în bucățele mici (pentru decojire vezi nota de la final).

După vreo 10 – 15 minute de fiert (cam pe la jumătatea timpului de fierbere a dovlecelului), adăugăm și roșia tocată mărunt și usturoiul mărunțit cu presa. Lăsăm în continuare totul la fiert, cu capac.

Când dovlecelul e fiert, adăugăm și mărarul tocat mărunt și VOILA! Oprim focul și mâncarea e gata de savurat.

Această mâncare de dovlecei este foarte bună chiar și a doua zi, când aromele legumelor se întrepătrund parcă și mai bine.

TIPS 1: În cazul în care dovlecelul e aproape fiert, dar măncarea e prea apoasă, putem să apelăm la o linguriță făină de năut. Combinăm într-un bol năutul cu puțină zeamă de pe mâncare și adăugăm compoziția astfel obținută la mâncarea de dovlecel. Amestecăm și mai fierbem câteva minute. La mine dovleceii nu au fost foarte apoși, așa că am sărit peste această etapă și nu am apelat azi la făina de năut.

TIPS 2: În cazul în care mâncarea vi se pare prea acrișoară de la roșie puteți să adaugați o linguriță de îndulcitor natural cum e zahărul de mesteacăn de ex. Eu o prefer așa simplă, ușor acrișoară de la roșie, contrabalansând cu dulceața ardeilor și a dovleceilor.

NOTĂ: Când am nevoie să decojesc o cantitate mică de roșii procedez în felul următor. Cu lama neascuțită a cuțitului (partea opusă celei care taie) trec de-a lungul roșiei pe întreaga ei suprafață. După acest procedeu roșia devine mai moale și o să vedeți că se poate decoji cu ușurință. Am găsit pe youtube explicat acest procedeu de decojire a roșiei pe care uneori îl folosesc și eu. Pentru video păsați AICI.

Să aveți poftă!

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s