
Astăzi e rândul unei noi rețete de bază – așa numitele ouă românești sau ouă ochiuri în apă sau ouă poșate. Indiferent cum le numim, ouăle poșate rămân o variantă sănătoasă de preparare și nu prea complicată. Ca și gust aș spune că sunt undeva între oul fiert moale și ochiul de ou prăjit.
Ingrediente:
- 1 ou (de preferat cât mai proaspăt)
- 3 pahare apă (750 ml)
- 2 linguri oțet ( eu azi am folosit de mere)
- sare
Tips and tricks:
Notă 1: Cu cât oul e mai proaspăt, cu atât o să se dezintegreze mai puțin în apă și o să rămână mai închegat.
Notă 2: Oțetul ajută albușul să se strangă mai repede în jurul gălbenușului. Dacă oul e foarte proaspăt, puteți să renunțați la oțet. Personal, eu nu simt gust de oțet așa cum susțin unele persoane, așa că îl adaug de fiecare dată.
Notă 3: Dacă oul nu e foarte proaspăt, puteți să îl așezați un minut într-o mică strecurătoare sau spumieră pentru a se scurge partea apoasă (nu albușul) și doar după să îl transferați în vasul mic.
Mod de preparare:

Spargeți oul și puneți-l într-un mic bol (ramekin, cănuță mică, păhărel mic, etc).
Într-o crăticioară se pune apa la fiert. Se adaugă sarea și oțetul.
Apa nu trebuie să fiarbă foarte tare încât să se formeze acei borboroci puternici la suprafață. Este suficient să o încălziți doar până observați acele mici bule pe fundul oalei, care se ridică spre suprafață.
Când au apărut acele bule, dați focul la minim.
Cu o lingură amestecați circular în apa fiartă până obțineți un mic vârtej. Acest vârtej va ajuta oul să nu se dezintegreze prea mult în apă, albușul strângându-se mai repede în jurul galbenușului.
După câteva secunde, turnați cât mai ușor oul din vasul de ramekin în mijlocul vârtejului din oala cu apă fiartă.

Lăsați să fiarbă. Oul e gata în aproximativ 3 minute, cu focul dat la minim.
Dacă e nevoie și vârtejul de apă se oprește, puteți să mai amestecați foarte ușor în apă în jurul oului.
Când oul e fiert, scoateți oul din apă folosind o spumieră și așezați-l pe un prosop de hârtie.

În ce combinație îl serviți, rămâne la latitudinea voastră și după pofta inimii. Nouă ne place cel mai des să îl consumăm cu paine prajită și pastă de avocado,dar această combinație o să v-o prezint într-un post viitor. Până atunci, spor la bucătărit și să aveți poftă!
Vă pup,
H.
Interesant! Mult succes cu blogul si la cat mai multe articole! Te astept si pe blogul meu cu un comentariu daca te atrage o reteta culinara 🙂
Multumesc si mult succes si tie! Spor la bucatarit 🙂