Mancare de mazare cu arome indiene (reteta de post)


Una dintre mâncărurile care îmi plac foarte mult este tikki masala, un preparat cu pui în sos de roșii si smântână/ lapte de cocos cu multe condimente indiene. Am vrut să preiau aceste arome plăcute și să înlocuiesc puiul cu ceva legume, pentru a face o variantă de post, vegană. În prima fază m-am gândit la niște ciupercuțe, dar până la urmă am încropit mâncarea cu ce aveam la îndemână, adică niște mazăre de la Bonduelle gătită la vapori. Dar stați fără grijă, o să încerc pe viitor și varianta cu ciupercuțe să văd cum e.

Din păcate am pregătit această mâncare seara târziu, când lumina nu a mai fost potrivită pentru a face acele poze intermediare din timpul preparării. Trebuie să vă mulțumiți cu pozele de final și pașii enumerați simplu.

Ingrediente:

  • 1 ceapă galbenă
  • 1 ardei kapia
  • 3 căței de usturoi
  • 2 – 3 cm ghimbir rădăcină
  • 400g mazăre congelată Bonduelle en vapeur (gătită deja la abur)
  • 2 conserve x 400g Mutti Pelati (roșii decojite în suc de roșii)
  • 150ml ECO cremă din nucă de cocos pentru gătit Isola Bio
  • 1 linguriță turmeric
  • 2 lingurițe garam masala
  • sare, piper negru măcinat
  • 1-2 linguri ulei vegetal (avocado, din sâmburi de struguri, etc)
  • 1 linguriță pastă Harissa Al’fez ( e o pastă de ardei, chili și petale trandafiri)
  • Opțional: ardei iute sau ceva sos picant gen sriracha, etc
  • Opțional: 1 linguriță îndulcitor natural în cazul în care roșiile sunt prea acrișoare/ acide pt gustul vostru

Mod de preparare:

1 Tocați ceapa, ardeiul, usturoiul și ghimbirul cât de mărunt puteți.

2. Într-o cratiță antiaderentă, adăugați 1-2 linguri de ulei și puneți ceapa la călit. Presărați un praf de sare.

3. Când ceapa s-a înmuiat și a devenit translucidă, adăugați și ardeiul kapia tocat mărunt. Nu uitați să amestecați în permanență pentru ca legumele să nu se ardă.

4. Când legumele s-au înmuiat, adăugați ghimbirul și usturoiul. Acestea pot fi rase sau tocate extrem de mărunt. Prăjiți 1- 2 minute pentru ca ele să îți dezvolte aroma.

5. Adăugați condimentele: turmeric, garam masala, harissa, sare, piper ( + sos picant dacă folosiți). Învărtiți cu lingura de câteva ori și adăugați apoi conservele de roșii.

6. Cu un zdrobitor de cartofi presați roșiile în tigaie pentru a le transforma în pastă.

7. Acoperiți cu capac și lăsati sosul să fiarbă pentru câteva minute, amestecând din când în când cu zdrobitorul de cartofi. Adăugați și smântâna/ crema de cocos și lăsați să fiarbă în continuare.

8. Spre final, când ați obținut un sos gros și mătăsos, gustați și verificați dacă sosul e suficient condimentat. Dacă este nevoie, mai adăugați sare, piper, condimente indiene sau crema de cocos. Dacă roșiile vi se par prea acide și acrișoare, puteți adăuga puțin îndulcitor natural (green sugar, xylitol, etc).

9. Adăugați și mazărea congelată lăsați-o să fiarbă în sos până se gătește. Pe pachetul meu scrie că sunt necesare 3 minute (vă orientați în funcție de mazărea folosită). Nu uitați că eu am folosit un pachet de mazăre deja gătit la aburi și care trebuie mai mult încălzită.

Am servit această mâncare de mazăre cu niște orez natur/ intergal alături. Orezul a fost unul express de la panzani gata în 10 minute pe care l-am fiert cu sare, turmeric si condimente pentru orez a la Mrs Wong.

Puteți presăra și niște frunze de pătrunjel deasupra. Eu nu am avut, așa că am pus niște rămășițe de frunze de fenicul pe care le aveam în frigider.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s