Orez prajit cu legume


De cele mai multe ori îmi fierb mai mult orez integral, pe care îl pastrez la frigider pentru diferite combinatii în zilele ce urmează. Este numai bun pentru rețeta de azi, deoarece e recomandat să folosim un orez fiert cu o zi înainte sau măcar răcit câteva ore la frigider.

Eu evit să folosesc foarte des sos de soia pentru că nu se împacă tot timpul cu cuperoza mea și atunci folosesc cocounut aminos (aminos de cocos), care e un înlocuitor al sosului de soia. Dacă voi nu aveți astfel de probleme, atunci puteți folosi foarte bine sos de soia în rețetă.

Ca și ciuperci eu am folosit shimeji pentru că nu lasă mai puțină apă atunci când le tragem la tigaie și sunt foarte, foarte bune. Eu le găsesc în marile supermarketuri sau în mega image- ul din apropiere.

Ingrediente:

  • 1 săculeț orez natur brun – integral express – 125g (fiert cu o zi înainte sau rece după câteva ore la frigider)
  • 2 – 3 fire ceapă verde
  • 1 ardei kapia
  • 1 morcov mic
  • 150g – o caserolă ciuperci Shimeji
  • o bucățică (1-2 cm) de rădăcină ghimbir proaspăt
  • 1 – 2 căței usturoi
  • 3 linguri sos coconut aminos (de cocos) – înlocuitor al sosului de soia
  • 2 linguri oțet de orez
  • 2 linguri ulei vegetal (eu am folosit de avocado)
  • frunze de pătrunjel
  • piper negru măcinat
  • sare
  • semințe de susan negru și alb

Mod de preparare:

1 Ne pregătim toate legumele să fie curățate și tăiate. De la ceapa verde folosim atât partea albă, cât și din cea verde, dar le vom adăuga la momente diferite, deci păstrați-le separat. Pentru morcov tăiem fâșii subțiri cu ajutorul unei mandoline pe care le tăiem bețișoare. Ciupercile le curățăm fără să le scufundăm în apă. Vom trage totul la tigaie la foc mediu spre mare.

2. Într-o tigaie antiaderentă (eu azi nu am folosit un wok ci o tigaie clasică care a funcționat foarte bine) adăugăm cele două linguri de ulei și partea albă de la ceapa verde.

3. După 1-2 minute adăugăm și ardeiul tăiat feliuțe. Adăugăm și ghimbirul și usturoiul tocate mărunt. Continuăm să tragem legumele la tigaie, amestecând constant.

4. Adăugăm și ciupercile Shimeji și morcovul tăiat bețișoare. Continuăm să tragem legumele la tigaie, amestecând constant. Adăugăm sare și piper negru măcinat. Atenție la sare dacă folosiți sos de soia, deoarece aceste este deja sărat.

5. Când legumele sunt făcute (ele trebuie să rămână ușor crocante) adăugăm și orezul. Amestecăm sosul coconut aminos (sau sosul de soia dacă asta folosiți) cu oțetul de orez și le punem peste legume. Continuăm să prăjim totul până când orezul s-a încălzit.

6. La final, după ce am oprit focul, adăugăm câteva bucățele de frunze de ceapă verde și pătrunjelul tocat mărunt. Presărăm la final și câteva semințe de susan alb și negru.

Se poate servi ca atare sau alături de creveți trași la tigaie, carne pui, etc.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

V pup,

H.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s