File de dorada la tigaie


Aveam doi pești dorada prin frigider și îmi doream să îi pegătesc foarte rapid, fără să mai aprind cuptorul. Așa mi-am amintit de cartea lui Jamie Oliver – Super food în fiecare zi- în care are o rețetă cu fileuri de biban de mare trase la tigaie, acoperite cu hârtie de pergament mototolită și umezită, gata în 5 minute. Am adaptat rețeta lui de biban la fileurile mele de dorada și a funcționat foarte bine. Mai mult mi-a luat curățarea și filetarea peștelui decât gătirea propriu-zisă a lui, eu nefiind o mare expertă în filetarea peștelui. Dacă aveți deja peștele gata curățat și filetat, sunteți niște norocoși, rețeta e gata în două minute și trei mișcări.

Pe blogul meu mai aveți o rețetă cu pește – păstrav crocant la cuptor – gata în 15 minute și care cred că rămâne preferata mea. Acolo aveți și un link către un video unde chef Florin Dumitrescu vă arată cum să filetați corect un păstrav.

Ingrediente:

  • 2 pești dorada eviscerați și curățați de solzi
  • 1 -2 lingurițe ulei din sâmburi de struguri ( sau alt ulei vegetal)
  • Condiment Fish and Chicks de la Sonnentor (50% lămăie, 30% piper negru, cimbru, lemongrass, ghimbir, ulei esențial ecologic de lămâi)
  • sare
  • Opțional: piper negru măcinat

Mod de preparare:

Peștele meu era deja eviscerat, drept urmare am trecut direct la curățare și filetare. Dacă îl aveți deja și filetat, atunci sunteți niște norocoși. Pentru filetarea peștelui dorada vă recomand fie filmulețul chefului Monica Galetti în care filetează o dorada (click AICI), fie filmulețul lui Jamie Oliver în care filetează un biban de mare și care se poate aplica la fel de bine și în cazul nostru (click AICI).

1. Am curățat peștele de solzi. I-am taiat capul și cu o foarfecă i-am îndepărtat înotătoarele. Am filetat peștele, îndepărtând și orice urmă de os.

2. Am obținut 4 fileuri de dorada. Le-am tapotat bine cu un șervet curat, pentru a absorbi orice urmă de umezeală.

3. Am crestat ușor pielea fileurilor de dorada, pentru ca peștele să se pătrundă mai ușor.

4. Cu o pensulă, am uns pielea fileurilor de doradă cu puțin ulei de sâmburi de struguri. Le-am condimentat pe ambele părți cu condimentul pentru pește de la sonnentor și sare (+ piper suplimentar dacă mai doriți).

5. Am luat o hârtie de copt, am trecut-o sub jet de apă rece, am stors-o și am mototolit-o. Am așezat fileurile într-o tigaie RECE, neaderentă și le-am acoperit cu capacul din hârtia pregătită anterior.

6. Am dat tigaia cu fileurile acoperite la foc mediu, chiar ușor spre mare, pentru aproximativ 5 minute sau până când fileurile sunt pătrunse și în partea de deasupra. Nu e nevoie nici să le întoarceți.

Așa cum spune și Jamie Oliver în cartea lui, această metodă de gătire a peștelui ne oferă o piele crocantă și o carne gustoasă și delicată, fără a fi nevoie nici măcar să întoarcem fileurile în tigaie.

Eu am servit fileurile de dorada alături de un orez condimentat cu ghimbir, fenicul și lapte de cocos plus niște verzituri. De regulă îmi place peștele combinat cu orezul în lapte de cocos și o salsa de mango sau cu orezul meu negru a la Mrs Wong cu salsa de roșii, ardei și castraveți. Dar a mers bine și așa, nu mă plâng chiar deloc.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

Lasă un comentariu