Vafe (gofre) cu dovlecel, branza si faina de naut


De când am luat aparatul de vafe am încercat tot felul de rețete, pe blog prezentând deja două variante de gofre dulci. De atunci tot testez și variante sărate, iar aceasta de azi e cea câștigătoare. Nu că a ieșit bună, a ieșit peste așteptări de delicoasă. Combinația dovlecel – brânză/ lactate – mărar – făină năut este MI-NU-NA-TĂ, cel puțin pentru papilele mele gustative.

Făina de năut este plină de vitamine, minerale, proteine și fibre. Este și o sursă foarte bună de folat. Ea nu conține gluten, deci aceste vafe sunt potrivite și persoanelor care sunt alergice sau au o intoleranță la gluten.

Ingrediente:

  • 260g dovlecel curățat
  • 3 ouă nu foarte mari (173g cu tot cu coajă)
  • 150g făină de năut
  • 250g chefir Bio
  • 80g telemea sau brânză feta
  • 3 fire de la o ceapă verde
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/2 de legătură de mărar
  • 1/2 de legătură pătrunjel
  • piper negru măcinat
  • sare
  • opțional: 1/2 linguriță turmeric

Mod de preparare:

1. Radem dovlecelul, îl presărăm cu un praf bun de sare și îl lăsăm la odihnit pentru aproximativ 10 -15 minute. După ce timpul a expirat, punem dovlecelul într-un tifon (eu am folosit un săculeț pentru legume) și îl scurgem cât de bine putem de toată zeama.

Glisați săgețile stânga – dreapta

2. Cât dovlecelul stă la odihnit, ne ocupăm de restul ingredientelor. Amestecăm făina de năut cu praful de copt.

3. Într-un roboțel mic de bucătărie tocăm brânza, firele de ceapă verde, frunzele de mărar și cele de pătrunjel. puteti sa folositi si doar o legatura intreag ade marar, fara patrunjel. Dacă nu aveți roboțel, se poate folosi o răzătoare manuală și banalul cuțit.

Glisați săgețile stânga – dreapta

4. Cu un tel batem cele trei ouă, adăugăm piper negru măcinat, turmeric și puțină sare. Cantitatea de sare depinde și de cât de sărată este telemeaua folosită de voi. Nu uitați că, deși am adăugat sare pe dovlecel, acesta a fost scurs și o parte s-a eliminat.

4. În amestecul de ouă adăugăm pe rând: kefirul, dovlecelul ras și scurs, amestecul de brânză și verdețuri. Omogenizăm ușor cu o spatulă. La final adăugăm și făina de năut în aproximativ 3 transe, amestecând ușor până la încorporare.

Glisați săgețile stânga – dreapta

5. Lăsăm amestecul de vafe să se odihnească 10 minute. Dăm drumul la aparatul de vafe să se încingă bine. Nu uitați! – că atunci când coacem vafele, aparatul nu trebuie închis cu clema, pentru a lăsa loc vafelor să se ridice.

6. Coacem vafele pe rând pentru aproximativ 7 minute sau până când acestea sunt rumene și făcute (timpul depinde și de aparatul de vafe folosit). Eu folosesc un aparat de gofre Breville care are plăci antiaderente, nemaifiind nevoie să folosesc ulei. Vafele nu se lipesc. Ca și măsură pentru o vafă, eu folosesc o cupă de la Ikea de 100 ml. Mi-au ieșit în total 7 vafe, uneori chiar 8, când am folosit mai puțin aluat/ vafă.

7. Așezăm vafele coapte pe un grătar fără se le suprapunem cât sunt calde.

Notă: Vafele reci rămase le păstrez la frigider și le consum în următoarele zile. Dacă doriți, ele pot fi ușor reîncălzite la prăjitorul de pâine.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

2 gânduri despre „Vafe (gofre) cu dovlecel, branza si faina de naut

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s