Bol mixt: conopida in pesmet, piept de pui si legume la cuptor


Azi avem un fel de „meal prep” (gătit în avans) la care recurg fie atunci când știu că urmează câteva zile mai aglomerate, fie când nu prea am chef de gătit și vreau să mă asigur că am totuși cu ce să îmi umplu stomacul în următoarele zile. Arunc diverse alimente la cuptor, le gătesc frumos, apoi le pun în caserole la frigider. În zilele următoare fac diverse combinații cu ele sau doar le reîncălzesc ușor, făcând diverse mixuri. De fiecare dată când pregătesc genul ăsta de mâncare la cuptor, am impresia că nu fac mare lucru și am senzația că mâncarea se face aproape singură. Cea mai mare bătaie de cap aș spune că e conopida, care trebuie dată prin ou și pesmet.

Ce am folosit azi? În ordinea numerelor de pe tricou avem așa: o caserolă de piept de pui, câteva bucăți de conopidă pe care am tras-o prin ou și pesmet, un cartof dulce mare tăiat cubulețe, câteva ciuperci portobello și niște fasole verde en vapeur (la aburi).

Ingrediente:

Ce am folosit:

  • 1 caserolă piept de pui
  • 1 cartof dulce mare (440 g curățat)
  • 4 – 5 felii mari de la o conopidă tăiate pe lungime
  • 2 ouă
  • pesmet 50 – 70g (clasic, integral, fără gluten, din mălai, etc)
  • 1 caserolă ciuperci Portobello – 300g
  • 1 pungă fasole verde congelată Bonduelle en vapeur

Condimente:

  • puțin ulei de avocado pt gătit ( sau alt ulei vegetal)
  • turmeric
  • boia dulce și/sau afumată
  • usturoi granulat
  • piper negru măcinat
  • sare de mare

Mod de preparare:

Pentru mult mai multe explicații detaliate legate de pieptul de pui la cuptor, verificați rețeta de mai jos:

Piept de pui la cuptorClick AICI.

1. Punem bucățile de piept de pui pe o tavă de cuptor, tapetată cu foaie de copt. Amestecăm 1-2 linguri ulei de avocado cu 1/2 linguriță boia dulce + 1/2 linguriță turmeric și ungem pieptul de pui cu o pensulă, pe ambele părți. Presărăm bine pe ambele părți cu sare, piper negru măcinat și usturoi granulat.

Notă: Pieptul de pui trebuie să fie la temperatura camerei. E bine ca pieptul de pui să aibă aproximativ aceeași grosime (îl aplatizăm ușor la capete, dacă e cazul).

2. Curățăm ciupercile și le punem lângă pieptul de pui, cu partea unde a fost codița în jos. Eu le-am pus pe aceeași tavă, dar era de preferat să folosesc o tăviță suplimetară, deoarece ciupercile lasă cam multă apă. Ciupercile le curățăm fie cu o perie pe uscat, fie cu un șervet umed (nu le scufundăm în apă). Ca să meargă mai repede, eu le-am decojit pielea și le-am îndepărtat lamelele și codița de sub căciulie.

2. Am tăiat conopida (spălată și uscată) în felii groase de 1 deget, pe toată lungimea. Am bătut ouăle bine, în care am adăugat puțină sare, piper și un vârf de linguriță boia afumată și turmeric. Pesmetul l-am combinat cu puțină sare și usturoi granulat. Am dat feliile de conopidă prin ou, după care le-am tăvălit prin pesmet, după care din nou prin ou față – verso, iar la final încă o dată prin pesmet. Cu un spray cu ulei am dat câteva fâsuri pe conopidă față – verso (sau stropiți conopida cu o pensulă cu foarte puțin ulei).

3. Am tăiat cartoful dulce cubulețe. Am pus o lingură de ulei plus condimente: sare, piper, usturoi granulat. Sare pun doar la final. Am așezat cartofii și feliile de conopidă pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

4. Am băgat tăvile la cuptor pentru aproximativ 20 – 30 de minute la 200 de grade cu vetilație (ar însemna aprox 220 de grade cu căldură sus – jos). Folosim ventilație, deoarece băgăm ambele tăvi deodată la cuptor (o tavă pe poziția a doua pe raft de jos în sus și cealaltă poziția a doua de sus în jos). Timpul de coacere poate să difere, în funcție de cuptor, grosimea fileurilor, etc. De regulă, tava cu pieptul de pui la cuptor, e prima care se gătește și pe care o scot afară.

5. Nu uitați ca la jumătatea timpului (de fapt cam după 15 minute) să intoarceți pieptul de pui, conopida, ciupercile și cartofii pe partea opusă. Tot acum vom condimenta și ciupercile cu sare și piper. Cartofii îi presar cu sare doar la final, după ce îi scot din cuptor.

6. Separat am încălzit la aburi și puțină fasole verde, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Această fasole Bonduelle en vapeur este deja gătită la aburi înainte să fie congelată, deci trebuie mai mult încălzită. Nu uitați de sare și piper. Merge foarte rapid toată treaba.

Toate alimentele pregătite astfel la cuptor, le pun în caserole și le folosesc următoarele zile în diverse variante. Astăzi am pregătit un bol mixt, cu o combinație între toate alimentele pregătite de noi. Evident, fiecare aliment poate să fie folosit și separat, în multe alte combinații delicioase.

Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!

Vă pup,

H.

Un gând despre „Bol mixt: conopida in pesmet, piept de pui si legume la cuptor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s