
Am observat eu ca pieptul de pui nu e cea mai îndrăgită carne, mulți considerându-l destul de sec și fad. Ăsta e și motivul pentru care mulți preferă pulpa de pui, dacă e să fie pe alese. Nu același lucru se întâmplă și la noi în familie, unde pieptul de pui e preferatul soțului meu, ca atare eu îl gatesc destul de des. Știți vorba aia? Care e leguma preferată a soțului tău? Răspunsul: pieptul de pui :)))). Bine… exagerez puțin, legumele sunt totuși la loc de cinste la noi în familie, tocmai pentru că îmi plac mie foarte mult.
Astăzi eu am folosit piept de pui din comerț și am apelat la puiul Libertan care e crescut lent, cu acces în aer liber și hrănit cu cereale. Dacă respectăm câteva reguli, putem obține un piept de pui zemos, aromat și fără legărută cu ideea de carne uscată și fadă. Deși nu am marinat puiul cu orele în tot felul de minunății, chiar și asa simplu, puiul a ieșit suficient de aromat și foarte fraged. Ideea e să îl condimentăm bine și să nu îl gătim mai mult decât e necesar.
Ingrediente:
- 1 caserolă de piept de pui Libertan (3 jumătăți de piept de pui)
- 1 lingură ulei din sâmburi de struguri (sau alt ulei vegetal)
- 1/2 linguriță turmeric
- 1/2 linguriță boia afumată (sau boia dulce)
- 1/2 linguriță usturoi granulat
- amestec de ierburi italienești DelHaize (oregano, busuioc, cimbru, rozmarin, paprika, usturoi, ceapă)
- piper negru măcinat
- sare
Mod de preparare:
1 Tapotați pieptul de pui cu servețele de hârtie pentru a îndepărta orice urmă de umezeală. În cazul în care una din părțile pieptului de pui este extrem de groasă față de cealaltă, încercați să le aplatizați puțin cu ajutorul unui ciocan de bucătărie. Folosiți partea plată a ciocanului și nu cea de snițele. Mișcările trebuie să fie foarte ușoare, pentru a nu distruge carnea. Nu uitați, nu facem snițele aici, vrem doar să nivelăm puțin fileurile pentru a se găti mai uniform.
2. Combinați lingura de ulei cu boiaua afumată, turmericul și usturoiul granulat. Cu o pensulă ungeți bucățile de pui pe ambele părți cu amestecul format. Presărați pieptul de pui cu sare, piper negru măcinat, plus amestecul de ierburile italienești (cu generozitate).
3. Puneți fileurile de pui bine condimentate într-o tavă ceramică. Lăsați-le să se odihnească până ajung la temperatura camerei. Eu le-am lăsat cu condimente la temperatura camerei pentru aproximativ o oră (am pregătit rețeta iarna ,când nu era foarte cald în cameră). Niciodată nu gătiți carnea direct din frigider.
4. Încingeți cuptorul la 220 Grade Celsius, temperatura sus – jos. Introduceți pieptul de pui la cuptor pentru aproximativ 20 minute (în cazul cuptorului meu), pe raftul din mijloc. Ultimele 2 minute eu trec cuptorul pe setarea de gătire intensivă. Întoarceți pieptul de pui la jumătatea timpului de gătire și din nou înainte de gătirea intensivă de la final. Tot atunci puteți să ungeți pieptul de pui cu sucurile eliberate în tavă. Timpul de gătire poate să difere (mai mult sau mai puțin) în funcție de cuptorul vostru și de mărimea pieptului de pui. Temperatura internă ar trebui să ajungă undeva la 75 C.
5. Când pieptul de pui s-a rumenit, scoateți tava și acoperiți-o cu folie de aluminiu (sau de copt) pentru aproximativ 6 – 10 minute. Lăsați pieptul de pui să se odihnească. Eu înțep folia în trei locuri cu vârful unui cuțit. Carnea o să devină fragedă și suculentă.
Serviți pieptul de pui cald, împreună cu garnitura voastră preferată.
Tips and tricks:
- Nu uitați să vă spălați pe mâini imediat după ce manevrați carnea de pui. Folosiți tocător și cuțit separat pentru carne și legume. Carnea de pui nu se spală, ci se tapotează cu șervețele de hârtie. Toate aceste indicații sunt pentru evitarea riscului de contaminare cu salmonella.
- Carnea nu se gătește niciodată rece, imediat scoasă de la frigider. Carnea trebuie adusă la temperatura camerei. Deși azi nu am folosit o carne de pui marinată timp îndelungat, faptul că a stat la temperatura camerei cu multe condimentele, a fost suficient ca acestea să pătrundă în carnea de pui.
- Nu supragătiți carnea de pui pentru a evita obținerea unui piept de pui uscat și fad. Adaptați-vă în funcție de propriul cuptor și de grosimea fileurilor de pui.
- Aplatizați ușor pieptul de pui la capetele mai groase, pentru ca acesta să se gătească cât mai uniform (în cazul în care e exagerat de gros la un capăt) . Folosiți mișcări extrem de ușoare și nu subțiați prea mult fileurile.
- Nu fiți zgârciți cu condimentele, ele dau aromă pieptului de pui.
- După ce carnea s-a gătit, nu uitați să o acoperiți și să o lăsați să se odihnească pentru aproximativ 6-10 minute.
Să ne fie de bine și voi să aveți poftă!
Vă pup,
H.
3 gânduri despre „Piept de pui la cuptor”